Hoppa till huvudinnehåll

”Pärlor – Samling Wulff” på Villa Gyllenberg

Einar Wullf konstsamling
Einar Wulffs privata konstsamling visas på Villa Gyllenberg i Helsingfors. Einar Wullf konstsamling Bild: YLE/Marit Lindqvist einar wulff konstsamling

Kommerserådet Einar Wulffs konstsamling visades senast i februari 1954 på Galerie Hörhammer i Helsingfors. Efter en paus på 60 år kan man nu se 38 av de mest betydande verken ur samlingen på 100 verk på Villa Gyllenberg i Helsingfors.

”Den utställning som i dessa veckor utan tvivel kommer att stjäla bilden från alla andra, de må vara huru sevärda som helst, är den som just nu pågår i Galerie Hörhammer. Vi har de senaste åren haft intressanta upplevelser då den ena hittills otillgängliga privatkollektionen efter den andra kommit fram inför allmänheten. Samling Wulff hör inte till de största, men den är alldeles givet en av dem som genomfört och enhetligt står på ett mycket högt plan. Här är inte en tavla som inte på det ena eller andra sättet skulle hålla måttet, här har inte köpts in efter namn eller ’värde’ utan utgående från en personlig, genomtänkt och motiverad konstsyn. Därför är denna utställning en harmonisk, fulltonig njutning att se” – skrev man i pressen den 3 mars 1954.

Helene Schjerfbeck
Målningar av Helene Schjerfbeck - (Copyright: YLE/Marit Lindqvist) Helene Schjerfbeck Bild: YLE/Marit Lindqvist helene schjerfbeck

Einar Wulff samlade i första hand verk av konstnärer som i dag räknas till den finländska guldåldern, såsom Albert Edelfelt, Axel Gallén (Akseli Gallén-Kallela), Pekka Halonen, Jalmari Ruokokoski, Tyko Sallinen, Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff och Maria Wiik.

Einar Wulff
Einar Wulff var en hängiven automobilist - (Copyright: YLE/Marit Lindqvist) Einar Wulff Bild: YLE/Marit Lindqvist einar wulff

Einar Wullfs far, Thomas Fredrik Wulff, grundade pappershandeln Wulff och den första pappershandeln öppnades i Helsingfors år 1890. Affärskedjans mest kända affär låg i hörnet av Mannerheimvägen och Norra Esplanaden i det s.k. Argoska huset som idag är en del av Stockmanns varuhus.

Efter studier i Tyskland kom Einar med i faderns affärsverksamhet år 1911. Sju år senare (1918) tog Einar över som direktör för faderns livsverk och han ledde Oy Wulff Ab till år 1960.

Romu-klubben investerade i konst

Förutom att Einar Wulff (1888-1978) och Ane Gyllenberg (1891-1977) var affärsmän, var de goda vänner samt ivriga konstsamlare. Båda två var medlemmar i den inofficiella Romu-klubben vars syfte var att utbyta och fördjupa medlemmarnas kunskaper i konst och konstinvestering. Övriga medlemmar i klubben var bl.a. konstsamlaren Martti Airio, film- och teatermannen Nils Dahlström, bankmannen och författaren Göran Stjernschantz, samt mecenaten och musikhandlaren Roger Lindberg.

Romu-klubben sammanträdde några gånger per vinter över en bit mat, de besökte utställningar tillsammans och gjorde kortare exkursioner. I och med Airios död år 1973 tynade klubben bort, skriver Johan Wulff (barnbarn till Einar Wulff) i utställningskatalogen.

Kommerserådet Ane Gyllenbergs konstsamling finns permanent utställd i hemmuseet Villa Gyllenberg på Granö i Helsingfors, medan Einar Wulffs samling stannat inom familjen.

Utställningen ”Pärlor – Samling Wulff” visas på Villa Gyllenberg t.o.m. den 1 juni – notera att museet håller öppet för allmänheten onsdagar kl. 16-20 och söndagar kl. 12-16.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje