Hoppa till huvudinnehåll

Plikt och glädje när frun får blommor

När fick er Fru blommor sist? Och hurudana var de blommor er fru då fick? Ulla Gyllenberg gör konsumentupplysning där hon undersöker blompriser och blomkvalitet. Men mottagarna, vare sig det är modern eller frun, bör inte glömma sina plikter.

Ulla Gylleneberg besöker i sitt konsumentupplysningsprogram en blomsterhandel och diskuterar med blomsterförsäljare Sture Thibblin. Hon vill veta hur priserna på blommor bestäms och vad man tar för servicen.

Hur är det att sända blommor? Hur vet kunden att mottagaren får fina och fräscha blommor? Sture Thibblin berättar om hur blommorna beställs per telefon eller brev.

På landsorten kanske det bara finns en enda blomsteraffär. De dyrare priserna beror på avsaknaden av konkurrens och på högre fraktkostnader.

Hur många känner till klassificeringen av blommor i tre klasser? Inge Fontell gör ett besök i en stor trädgårdshandel. Utseendet är det avgörande för klassificeringe. Tredje klass blommor används t.ex. vid binderier.

Tulpanen är den mest sålda blomman. Populära är också nejlika, krysantemum och ros. Och så några detaljer om vad mottagaren skall göra med sina blommor. Tulpaner får inte stå i för högt vatten och de skall snittas med kniv, inte sax, varje dag. Köp inte knoppiga rosor. Rosorna skall skalas och snittas, men det är gammalmodigt att krossa dem. Nejlikor får inte snittas vid leden, då kan de inte ta upp vatten alls.

Men det viktigaste av allt är att man tackar för blommorna.

Söndagsöppet 1983 berättar om hur blommor odlas till morsdag och hur rosorna sedan bör behandlas av modern. Det är viktigt att mamma skall ta hand om de blommor hon fått i gåva rätt. Det är förstås modern som skall snitta blommorna, hitta vas, ge rätt tempererat vatten samt sätta rosen i kyligare temperatur till natten. Detta och mycket mera berättar blomsterodlare Gunnar Bäck i Borgå för redaktör Harry Granberg.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet