Hoppa till huvudinnehåll

Priset avgör inte Västra enhetsskolans öde

Bild: Yle/ Bettina Aspfors strömborgska skolan 2013

Det blir dyrare att bygga en ny enhetsskola på västra åstranden i Borgå än att renovera Point college. Prisskillnaden på sikt är ändå bara en miljon euro.

Det har en konsult som lokalitetsledningen i Borgå anställt kommit fram till. Priset på Point college-fastigheten är ändå öppet, konstaterar projektansvariga Tony Lökfors från lokalitetsledningen till Borgåbladet. Skolans styrelse har tidigare ansett att huset är värt 1,1 miljoner euro, medan staden anser att värdet är klart lägre. Om styrelsens pris står kvar, kan det till och med bli dyrare att renovera än att bygga nytt.

Skillnaden i kostnaderna beräknat 25 år framåt i tiden är ändå bara en miljon euro, visar konsultutredningen. Det betyder att det kan bli andra frågor än priset som blir avgörande då man bestämmer hur man går vidare med projektet, säger vice ordförande i stadsstyrelsen Berndt Långvik (SFP).

Borgå har bråttom med beslutet. Strömborgska skolan stänger 2016 och personalen har blivit lovad nya utrymmen.

Läs också Markku Välimäkis kommentar.

Läs också