Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvårdsdistriktet ser få fördelar med social- och hälsovårdsreformen

En ambulans utanför ingången till U-sjukhuset vid ÅUCS.
Reformen kunde försvaga ÅUCS ställning i landskapet på sikt anser sjukvårdsdistriktet. En ambulans utanför ingången till U-sjukhuset vid ÅUCS. Bild: YLE/Nora Engström h1n1

Fördelarna med den planerade social- och hälsovårdsreformen är få och modellen med ansvarskommuner leder till ett mera komplicerat system. Det anser Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt i ett utlåtande till social- och hälsovårdsministeriet.

Särskilt problematisk är planen på att bilda två specialsjukvårdsområden i landskapet; ett kring Åbo universitetscentralsjukhus i Åbo och ett kring kretssjukhuset i Salo. Sjukvårdsdistriktet anser att planerna inte främjar en utveckling av hälsovården i landskapet som helhet. Dessutom kunde reformen försvaga ÅUCS ställning i landskapet på sikt.

Sjukvårdsdistriktet anser också att minimikravet på 50 000 invånare är för litet för ett specialsjukvårdsområde. Istället borde siffran ligga kring 200 000 invånare.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland