Hoppa till huvudinnehåll

Webbprojekt hjälper sydösterbottniska företagare få synlighet

Camilla Khalili och Lena Skrifvars
Företgarna Camilla Khalili och Lena Skrifvars är tacksamma över hjälpen som projektet E-business ger dem. Camilla Khalili och Lena Skrifvars Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik khalili

Nu ska ett projekt hjälpa företagare att bli mera synliga på webben. Webbportalen Netsmart.fi har utvecklats inom ramen för projektet E-business i Sydösterbotten.

Synlighet är a och o. Det vet alla företagare som vill bygga upp en kundkrets. Tack vare webben har man nuförtiden gränslösa möjligheter att synas, men samtidigt finns där också gränslöst med annan information som man lätt kan drunkna i.

Företagaren Camilla Khalili från Närpes ser det som väldigt viktigt att ha en webbplats. Hon och maken kommer snart att bygga upp en hemsida och presentera sitt renoverings- och inredningsföretag.

- Jag tycker det är jätteviktigt. Vi bodde i Sverige innan och har bott här i ett år. Jag märker ganska stor skillnad. I Sverige hittar man ett företag direkt på nätet, alla har hemsidor. Här är det ganska svårt att hitta information om företag på nätet, säger Khalili.

Uppslagsverk på nätet

Webbportalen Netsmart.fi har utvecklats inom ramen för projektet e-business i Sydösterbotten. Projektet kan hjälpa företagare med alla möjliga frågor kring marknadsföring på nätet. Netsmart.fi lanserades i slutet av 2013.

- Det är tänkt som en samlingspunkt för kunskap om synlighet på webben. Som ett uppslagsverk. Det är inte många i dag som inte använder webben. Man inleder ofta sin sökning via webben, men finns där inga uppgifter om företaget så kanske man inte ens vet om att det finns, säger Kajsa Snickars, projektansvarig för e-business-projektet.

Kajsa Snickars
Kajsa Snickars Kajsa Snickars Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kajsa snickars

Snickars säger att det minsta man kan göra är att åtminstone ha en e-postadress angiven någonstans, så att man är nåbar genast när någon söker efter information på internet.

Många frågor för nybörjare

Lena Skrifvars i Närpes står i beråd att starta ett företag inom sömnadsbranschen och hon har många funderingar kring det här med att marknadsföra sig på nätet.

- Man känner ju till Instagram, Pinterest och alla sådana sidor, men att komma ut som företagare känns svårare. Att veta hur man börjar, gör man själv eller ska man anlita någon, eller hur ska man göra. Det känns som att det är så stora krav på att bilderna ska vara perfekta och det ska se bra och snyggt ut, säger Lena Skrifvars.

Projektet E-business 2.0 startade 2012 i Sydösterbotten för att ge svar på bland annat sådana frågor. Projektet ordnar föreläsningar med olika teman kring e-handel och marknadsföring och omkring 40 företagare har deltagit sedan starten.

- Projektet är till för företagare som fundera på hur man ska synas på webben eller vill starta e-handel, säger projektledaren Kajsa Snickars.

Projektet ägs av Företagshuset Dynamo Ab. Målområdet är Närpes och Kristinestad.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten