Hoppa till huvudinnehåll

Årets flyktingkvinna är en glad busschaufför

Kazhal Ali Ibrahim är årets flyktingkvinna 2014 Bild: YLE/Ted Urho årets flyktingkvinna 2014

-Hemma talar vi kurdiska, men ibland byter barnen till finska. Då får jag säga till åt dem, skrattar årets flyktingkvinna Kazhal Ali Ibrahim.

-Jag vill att mina barn ska göra det de själva vill,... Jag vill att de ska få ett bättre liv än jag.

Det här med språk och utbildning är en viktig fråga för Ali Ibrahim och hon funderar konstant på den egna finskan och uttalet.

-När vi kom hit 1996 med min man och vårt första barn hann jag gå ett halvt år på kurs, sen blev jag gravid och stannade hemma med våra barn. Så jag hann aldrig lära mig finska så bra, säger hon.

När barnen blev äldre och klarade sig själv bestämde Ali Ibrahim för att fortbilda sig själv.

-Det blev tråkigt och jag ville göra något, så jag valde att gå en busschaufförskurs. På hösten har jag kört buss i Vanda i tio år.

Ett bättre liv för barnen

Hennes bas i arbetslivet är bussdepån i Håkansböle. En grå, tråkig miljö med ett tvåvåningshus i tegel och 70-talsanda. Stämningen är ändå god och Ali Ibrahim hälsar glatt på kollegerna. Många, liksom hon, har invandrarbakgrund.

Idag är hon är mor till tre barn i tonåren.

-Jag vill att mina barn ska göra det de själva vill, studera vad de vill och syssla med hobbyer de själva valt. Jag vill att de ska få ett bättre liv än jag.

Ali Ibrahim studerade arkitektur innan familjen flydde till Finland, men tror inte att hon kommer att fortsätta med studierna.

-Nej, åldern och språket kommer nog emot, men man kan ju hoppas, ler hon godmodigt.

Det nya livet i Finland

Hemmet och familjen är viktigt för Ali Ibrahim. Hon svarar klockrent på frågan om vilket hus i huvudstadsregionen hon tycker att är vackrast.

-Vårt egnahemshus, skrattar hon hjärtligt.

Hemma talar familjen kurdiska, även om barnen ibland byter till finska. Liksom många andra unga med invandrarbakgrund rör de sig fritt över språkgränserna. Ali Ibrahim vill inte begränsa sina barn.

-De måste själva få välja vem de umgås eller blir ihop med. Det är inte min sak att bestämma.

Hon hoppas att hennes barn fortsätter prata kurdiska med sina barn, men det är omöjligt att veta.

-Jag hoppas att mina barnbarn lär sig kurdiska, men det beror ju förstås på mamman. Om hon är finsk så lär sig säkert barnen främst finska, men jag hoppas de lär sig mitt språk också.

Känner för Ukraina

Årets flyktingkvinna är det lätt att tycka om. Hon är glad, positiv och tittar samtalspartnern i ögonen. Men när diskussionen går till Ukraina blir hon allvarlig.

-Jag har följt med läget via nyheterna, och det som händer där är inte alls bra.

Ali Ibrahim kan känna igen sig själv i Krim halvöns invånare.

-Hemma var det alltid krig och oroligheter. Jag mår dåligt när jag märker att det som hände oss i Irak nu händer folket i Ukraina.

Lär dig språket och skaffa en utbildning!

Språket är en återkommande fråga under intervjun. Det märks att Ali Ibrahim jobbat för att lära sig finska, men är inte helt nöjd med den nivån hon ligger på. Skulle hon vara på flygfältet för att möta nyanlända i Finland skulle hon ge dem två råd.

-Lär dig språket och skaffa en utbildning. Det är alltid bra att ha något nytt i baggaget, ifall du bestämmer dig för att återvända hem någon dag.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen