Hoppa till huvudinnehåll

Fackla

Jim gjorde en fackla med stöd av återvunnet material
Jim gjorde en fackla med stöd av återvunnet material. Jim gjorde en fackla med stöd av återvunnet material Bild: YLE/Strömsö jim björni

Det här är ett tips för dem som vill pigga upp den mörka årstiden med något som ger ljus men som glömt köpa marschaller.

En plåtbit, en krokig tall, en höstör, lite ved och en gurkburk blir en fackla och en ställning att placera facklan på.

Ställningen tar en stund att tillverka, plåten skall skäras till, hål skall borras och kvist samt höstör skall fogas ihop. Jag gjorde den dels för att jag hade en fin krokig tallgren sparad och dels för att få upp facklan i luften.

Facklan däremot tar inte många minuter att tillverka, det ända som behövs är en tom gurkburk och lite ved.

För att elden skall få luft slog jag hål i burken. Veden får inte vara för grov. Tändväskan gör att det är lättare att tända men med riktigt torr ved och näver i bottnen fungerar facklan också utan tändvätska. Enkelt - en gurkburk full med ved brinner ungefär en timme.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö