Hoppa till huvudinnehåll

Kjell Ekholm: Därför stannar Sverige på lördag

Kjell Ekholm
Kjell Ekholm Kjell Ekholm Bild: Yle/Kjell Ekholm kjell ekholm

Det har blivit det största nöjesevenemanget i Sverige och oberoende hur det går för dem i Eurovision Song Contest så har melodifestivalen lyckats skapa en så stark image och profil att följande år är konserterna slutsålda igen och stämningen på topp.

”Mello” som tävlingen kallas i folkmun beskrivs också som ”Sveriges sista stora lägereld”. Det är ett program som ännu samlar familjer och vänner i samma vardagsrum och då Loreen vann år 2012 så satt det 4 miljoner svenskar bänkade framför tv-apparaterna.

Take me to your heaven

År 2000 var det momentum för SVT och Melodifestivalen. Man hade vunnit ESC 1999 i Israel med Charlotte Nilsson och ”Take me to your heaven” och hela Sverige hade en enorm schlagerfeber. Det insåg också dåvarande nöjeschefen på SVT, Svante Stockselius, som bestämde att det skulle bli en turné där städerna skulle tävla om att få arrangera deltävlingarna.

Det blev en enorm succé

Det var inte enbart själva konserterna som sålde slut, också genrepen gick för fullsatta salar. Men det är naturligtvis inte enbart SVT som ensam arrangerar det hela. De viktigaste samarbetsparterna är Live Nation som sköter allt som gäller sponsoreringen och Blixten & co som tar hand om konsertarrangemangen medan SVT har hand om själva innehållet och tv-sändningen.

Enormt evenemang

Totalt säljer man cirka 150 000 biljetter till konserterna och då det gäller sponsringen är det fråga om tvåsiffriga miljonbelopp i kronor. Trots att de kommersiella medierna i landet gnisslar tänder över det här så är det klart att det är en vinst för tittarna. Ett så här enormt evenemang skulle man inte få ihop utan ovan nämnda samarbetspartners.

Och SVT tar ut all den goodwill man kan få av evenemanget. Direktören för SVT, Eva Hamilton, brukar fungera som uppvärmare på finalen och för publiken på plats berättar hon varför det är viktigt att SVT gör det här och vad public service betyder.

Vi missade

Många har frågat mig varför vi inte i Finland och Yle har gjort samma sak med uttagningarna till Eurovision Song Contest. Svaret är mycket enkelt. Vi missade tyvärr vårt momentum. Då vi hade vunnit tävlingen 2007 så försökte jag driva på att vi i alla fall skulle ha haft finalen i den stad som på allvar konkurrerade med Helsingfors om att vara värdstad för evenemanget det vill säga Åbo. Intresset var så stort att vi skulle garanterat ha fyllt dåvarande Elyseé arenan.

Eurovision Song Contest

Men vi hade helt enkelt inte de musklerna inom Yle att samtidigt jobba med internationella tävlingen i maj och i februari ha ett eget stort evenemang. Alla nyckelpersoner satt fast i produktion och förberedelser. Och viljan fanns inte riktigt heller tyvärr. Till vårt (Yles) försvar skall dock sägas att ESC var någonting helt annat år 2000 är vad det var 2007. Tävlingen har växt lavinartat under de åren med över 40 länder som deltog och 2 stora tävlingar under en och samma vecka.

Dålig business

Eller så är det helt enkelt så att vi är inte lika schlagergalna som svenskarna. ”Mello är dålig business för oss, inga köror på fem veckor under lördagarna klockan 20” sade den taxichaufför som körde mig till finalen i Friends arenan ifjol. I alla fall håller vi våra taxichaufförer på gott humör. Och varför alltid göra som man gör i Sverige. Nu har Yle jobbat fram ett nytt format (UMK) som blivit bättre för varje år och som satsar på nya talanger.

Yle Fem sänder finalen i Melodifestivalen direkt på lördag klockan 21 och en pre-show på webben klockan 20:30.