Hoppa till huvudinnehåll

Spårvagn i Åbo - den rätta satsningen för framtiden?

Karta över Åbos tilltänkta spårvägsnät
Dagens Slaget efter tolv debatterade om Åbo verkligen behöver spårvagnar. Karta över Åbos tilltänkta spårvägsnät Bild: Karta: Åbo stad, Yle spårvagn i åbo

Utredningarna kring hur en snabbspårväg kunde se ut i Åbo går hela tiden framåt. Men bland stadens politiker är åsikterna fortfarande delade. Dagens Slaget efter tolv debatterade om Åbo behöver spårvagnar.


Bland De gröna i Åbo är stödet för rälsbunden kollektivtrafik starkt. Mona Nylund från Åbos Gröna tycker att en snabbspårväg är en naturlig satsning på framtiden.

- Om Åbo vill hänga med i utvecklingen ska vi absolut ha en snabb och bekväm spårväg. Den är kostnadseffektiv, miljövänlig, ger bättre luft och ger jobb. Dessutom ökar trivseln i centrum och spårvägen blir ett lyft för staden, säger Nylund.

- Freiburg i Tyskland är lite större än Åbo och där har satsningen på spårvägstrafik varit väldigt lyckad. Man kan ju fråga sig om staden finns till för bilarna eller för människorna, säger Nylund.

Kjell Wennström och Mona Nylund debatterade i Slaget efter tolv. Bild: Yle/Linus Hoffman mona nylund

Räcker befolkningen till?

Svenska folkpartiet har ingen gemensam ståndpunkt i frågan, men Kjell Wennström från Åbos SFP-grupp är skeptisk till om en spårväg verkligen kan bli lönsam.

- Jag håller med om att spårvägstrafik kan vara miljövänlig. Men jag befarar att Åbo inte är tillräckligt stort så att vi skulle ha nytta av en spårväg. Med bra busstrafik och goda cykelvägar kommer man lätt fram i den här staden, säger Wennström.

Hör hela diskussionen via länken invid.

Frågan om spårväg i Åbo bordlades på stadsstyrelsens möte i måndags. Ärendet tas upp på nytt under nästa möte, den 17 mars. Tidigast om ett år kan ärendet, huruvida spårvägen ska byggas eller inte, tas upp i fullmäktige.

Läs även:
Tre rutter för spårvagnar i Åbo
Information om spårvägsprojektet

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland