Hoppa till huvudinnehåll

General Jarmo Lindberg blir ny försvarschef

Bild: Försvarsmakten jarmo lindberg

Republikens president har utnämnt den förra flygvapenchefen, generallöjtnant Jarmo Lindberg, 54, till försvarsmaktens nya kommendör.

Lindberg verkar för närvarande som försvarsmaktens chef för krigsekonomi. Den nuvarande försvarskommendören general Ari Puheloinen avgår med pension och Lindberg tillträder posten den första augusti.

Lindberg blev Finlands yngsta general 2005. Mellan 2008 och 2012 verkade han som kommendör för flygvapnet. Han har en bakgrund som stridsflygare med erfarenhet av MIG-21 och Hornet. Utbildningen för att flyga Hornet fick han i USA. Som kommendör för flygvapnet har han verkat kraftfullt för internationellt samarbete.

Lindberg är också känd som den twittrande generalen, eftersom han är mycket aktiv i de sociala medierna. I pilotkretsar kallas han för Charles, efter Charles Lindberg, som blev den första att ensam flyga över Atlanten. Lindbergs Twitternamn är CharlesLindberg.

Lindberg använder gärna cykel och sysslar med både tävlingsrodd och jakt. Han betraktas som en företrädare för en ny generation av ledare vars fräscha grepp enligt Yles uppgifter märktes bland annat då han moderniserade Flygvapnets logistikfunktioner.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också