Hoppa till huvudinnehåll

Ida Henrikson: "Jag är trött på män"

Ida Henrikson är trött på att orättvisor mot män används som mothugg när man diskuterar att kvinnor förtrycks. Bild: Yle ida henriksson

Jag är så innerligt trött på män. Eller rättare sagt, jag är trött på att män tar plats överallt. Så skriver Ida Henrikson i en krönika i Radio X3M.

Jag är så innerligt trött på män.

Eller rättare sagt, jag är trött på att män tar plats överallt.

Politik, konst, krig och fred, alltid ska det handla om män.

Om jag som kvinna säger att det här samhället förtrycker kvinnor, ja, då dyker det helt säkert upp åtminstone en man som bara måste påpeka att det faktiskt finns orättvisor som drabbar män också. Stackars män!

Det här händer hela tiden. Häromdagen rapporterade Yle om att nästan hälften av kvinnorna i Finland har blivit utsatta för våld. Mest gäller det våld i hemmet eller i närrelationer. Varannan kvinna har alltså upplevt det.

Kommentarerna lät förstås inte vänta på sig. Genast var det en del män som kände sig tvungna att förkunna att män också upplever våld och att alla män inte är våldsamma och ” jag brukar minsann inte slå min flickvän”.

Okej. Men nu handlade det inte om dig. Det handlade inte om vad du som man tycker eller hur du som man känner dig. Det gör inte alltid det.

Det handlade om de kvinnor som blir misshandlade, om vad det beror på och om hur vi ska få ett slut på det.

Låt kvinnorna ta plats.

Det är klart att mansrollen och den maskulina våldskulturen idag är problematisk. Om du som man vill diskutera orättvisor mot män - bra. Gör det. Det är viktigt.

Men gör det inte som ett mothugg till det faktum att kvinnor förtrycks.

Det här är inte en tävling i vem det är mest synd om. Och ibland kan det vara bra att ta ett steg tillbaka och vara tyst.

Skribenten arbetar som frilansjournalist och för kulturprogrammet Lasso vid Svenska Yle.

Läs också:
Hälften av kvinnorna i Finland utsatta för våld

Läs också