Hoppa till huvudinnehåll

IFK Mariehamn kan få europaspel

IFK Mariehamn
Petteri Forsell och hans IFK Mariehamn får åka ut i Europa igen? IFK Mariehamn Bild: YLE ifk mariehamn

Säsongen 2013 slutade IFK Mariehamn fyra i fotbollsligan och lyckades därmed inte knipa en europaplats. Nu skriver Ålandstidningen att de kan få spela Europa League ändå, på FC Honkas bekostnad.

FC Honka, som ägs av Pallohonka Oy har stora ekonomiska problem. De uppges ha skulder på över 1,5 miljoner euro, något som inte är tillåtet för att UEFA ska bevilja licens till europaspel. Esboklubben har kapitallån på drygt 650000 euro och enligt Hufvudstadsbladet har de även fått in flera hundratusen euro från försäljningarna av Tim Väyrynen och Gideon Baah.

För att Honka ska få spela i Europa krävs att de betalar de skulder som uppkommit före den 31 december 2013. Det ska de ha gjort senast den sista mars.

Enligt bland annat Helsingin Sanomat försöker ägarna av Pallohonka sälja klubben, men det har varit svårt att hitta köpare.

Förra säsongen fick IFK Mariehamn en fair play-plats och fick på så vis spela Europa League och nu kan de få ett nytt europaäventyr. Allt beror på om Honka lyckas uppfylla de krav som finns för att man ska få en licens. Ålänningarna har ombetts lämna in en ansökan om licens, för säkerhets skull.

- Det är inget vi går och hoppas på eftersom vi inte kvalificerade oss av egen maskin. Men skulle chansen dyka upp står vi redo. Vi har alla våra papper och finanser i ordning, säger IFK Mariehamns klubbdirektör Peter Mattsson till Ålandstidningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport