Hoppa till huvudinnehåll

Kjell Westö får Sveriges Radios Romanpris

Kjell Westö
Kjell Westö Bild: Yle författare,kjell westö,kultur,litteratur,westö

Kjell Westö får Sveriges Radios Romanpris 2014 för romanen Hägring 38.

Lyssnarjuryns motivering lyder: "För att han med ett exakt språk för oss in i Helsingforsmiljöer, där komplexa karaktärer levandegör en mörk del av vår historia med paralleller in i vår samtid."

– För mig är vinnarboken en stark berättelse om en mörk tid i vår historia, en tid som bär med sig paralleller in i vår samtid. Jag blir starkt berörd av de motsättningar som målas upp i trettiotalets Finland, av den mörka historien som ett helt samhälle försöker skyla över och dölja. När jag ligger i min soffa och lyssnar på radiosändningar om nazistattacker i Kärrtorp och läser om övergrepp från inbördestidens Finland ger det mig en känsla av historien ständigt upprepar sig och att Westö fyller en viktig uppgift när han belyser det i en riktigt bra berättelse, säger Matilda Gomis, som var en av de sex jurymedlemmarna.

Kjell Westö tog emot priset under en direktsändning på fredagskvällen.

- Ett pris som man får av en läsarjury är det bästa pris man kan få, säger Kjell Westö.

Prissumman är ungefär 6 000 euro.

Läs också recensionen Kjell Westö: Hägring 38
Kjell Westö i Arkivet: Kjell Westö arbetar sig fram till berömmelse

 • Mezzosopranen Erica Back

  Mezzon Erica Back fick Caj Ehrstedts pris

  Sångerskan Erica Back fick pris.

  Mezzosopranen Erica Back fick Caj Ehrstedts pris. Det delas ut av Svenska folkskolans vänner vart tredje år till en finlandssvensk sångare inom klassisk musik som ännu inte har fyllt 30 år. Prissumman är 5000€.

 • Bob Dylan på en ceremoni för att motta en frihetsmedalj.

  Bob Dylan tar emot Nobelpriset i Stockholm

  Svenska Akademien överlämnar priset under veckoslutet.

  Musikikonen Bob Dylan kommer att ta emot sitt Nobelpris i litteratur i Stockholm under veckoslutet. Det meddelar Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Dylan uteblev från Nobelfestligheterna i december.

 • Kulturpistagaren Marit Berndtson.

  Wasa Teaters Marit Berndtson prisas med 15000 euro

  Brinnande teaterintresse och kärlek till konsten gav pris.

  Brinnande teaterintresse och stor kärlek till konsten gav både högklassig teater och kulturpris - Marit Berndtson får kulturpriset på 15 000 euro då Svenska folkskolans vänner idag delar ut pris och medaljer.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje