Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad satsar på kulturspel

Bild: YLE/Sofi Nordmyr gammal gård

Kristinestad ska ge sig in i spelbranschen. Just nu planeras för ett elektroniskt kulturspel, som dels ska bli en del av kulturutbudet och dels ska det väcka intresse för kulturlivet i stan.

- Spelet ska öka kunskaperna om kulturen och lokalhistoria på ett roligt och modernt sätt. Det ska guida folk till Kristinestads kulturliv säger kultursekreterare Riitta Raikio-Söderlund.

Kristinestad har fått bidrag från Kultur och undervisningsministeriet för att utveckla spelet. En del administrativa bekymmer har försenat projektet och de har nu lyckats förlänga användningstiden för understödet.

Ministeriet ställer som krav att en utomstående person ska anställas för att bygga upp spelet, men stadsstyrelsen godkände inte en sådan anställning i höstas. Nästa vecka behandlas anställningsfrågan på nytt i stadsstyrelsen. Nu hoppas Riitta Raikio att de ska få anställa en person med specialkunskap inom IT och spelbranschen som kan utveckla kulturspelet.

- Det finns sådan i Kristinestad. Ifall det finns möjlighet at de kan vara involverade så välkomnar vi dem med. Vi bollar med olika namn i arbetsgruppen. Alla intresserade är välkomna!

E-spelet byggs upp i samarbete mellan kulturproducenter, konsumenter och de som förvekligar det, arbetsgruppen från bildnings- och fritidscentralen.