Hoppa till huvudinnehåll

Obama: En folkomröstning skulle vara ett lagbrott

Barack Obama under presskonferensen på torsdagen. Bild: Michael Reynolds / Pool / EPA / All Over Press Barack Obama

USA:s president Barack Obama har på nytt diskuterat läget i Ukraina med sin ryske motpart Vladimir Putin. Telefonsamtalet hölls bara timmar efter att Obama meddelade om nya sanktioner och fördömde planerna på en folkomröstning om Krimhalvöns status.

- Den föreslagna folkomröstningen skulle bryta mot Ukrainas grundlag och mot folkrätten. Alla diskussioner om landets framtid måste inbegripa Ukrainas lagliga regering, konstaterade Obama under ett kort framträdande i Vita Husets pressrum torsdag kväll.

Samtidigt meddelade han också att USA höjer insatserna för att få Ryssland och proryska krafter i Ukraina att retirera.

- Vi kommer att införa sanktioner mot dem som har kränkt Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, och som har stulit Ukrainas tillgångar, sa den amerikanska presidenten.

Det innebär att administrationen fryser utpekade personers tillgångar i USA och inför reseförbud mot dem. Exakt vem som kommer att utsättas för straffåtgärderna är inte klart ännu, förutom att den ryska presidenten inte finns bland de berörda.

Och trots den europeiska tveksamheten när det gäller sanktioner, så intygade Obama än en gång att man agerar i nära samarbete med allierade i Europa.

En sällan skådad enighet

I Washington visade de amerikanska politikerna en sällan skådad enighet över partigränserna då representanthuset med stor majoritet godkände lånegarantier på upp till 1 miljard dollar till interimsregeringen i Ukraina. Lagförslaget går nu vidare till senaten.

Det är uppenbart att USA stegvis vill öka trycket på makthavarna i Kreml som efter dagar av diplomatiska insatser inte har visat några tecken på att böja sig.

Obama ska också ha upprepat sina tidigare förslag på en lösning då han senare under kvällen talade med president Putin i telefon under en timmes tid.

De förslagen går ut på att de ryska trupperna retirerar till sina gamla baser på Krim, att man släpper in internationella observatörer i hela Ukraina, och att den ryska och ukrainska regeringen inleder direkta förhandlingar under omvärldens övervakning.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes