Hoppa till huvudinnehåll

Så löser man krisen i Ukraina

Stefan svarar på allt
Stefan svarar på allt Bild: Svenska Yle/ grafik Johan Lindström stefan svarar på allt

Jag undrar varför Putin lekte krig på Karelska näset under Krimkrisen.
Har han verkligen tid med sånt? Eller har sakerna något samband?
Borde vi vara rädda?

Brita Koivunen, Vasa.

Kära Brita! För en hängiven amatörstrateg och soffgeopolitiker som mig är hela saken egentligen kristallklar. Lösningen är också enkel. Och det finns ingenting att vara rädd för, utom rädslan själv.

Ukrainsk militärbas utanför Sevastopol
Ukrainsk militärbas utanför Sevastopol Bild: ANASTASIA VLASOVA/EPA ukrainsk militärbas

Putin kommunicerar med militära symboler. Se på de rysktalande elitsoldaternas uniformer på Krim; de saknar nationalitetsbeteckning. Det innebär att truppförbanden kan upplösas när som helst om världsläget blir för farligt för Putin. De kan försvinna under natten utan att vare sig Putin eller den ryska armén behöver förklara sig eller uppfylla de krav som internationella konventíoner ställer på ockupationstrupper.

Uniformerna har ett budskap: vi är öppna för en deal.

Stefan svarar på allt

Vad gjorde Gud innan han skapade himmel och jord? Han skapade helvetet för de frågvisa. - Augustinus, nordafrikansk teolog -

Stefan öppnar helvetets dörrar och leder dig ut i ljuset.
Ställ din fråga till stefan.brunow@yle.fi

Läs alla Stefans svar här


Samma försiktighet iakttogs när Berlinmuren byggdes av östtyskarna (och Putins gamla KGB-lärare) 1961, först nedtagbara hinder med taggtråd i väntan på Amerikas reaktion. Sedan när president Kennedy accepterat fait accompli satte man igång med murandet.

(Kennedy var en läraktig och begåvad kommunikator. Han lärde sig under Kubakrisen att ryssarna oftast spelar med dubbla budskap. De olika telegrammen från Chrustjov kunde samma dag innehålla både raseri och försoning. Kennedy valde helt enkelt att nonchalera hotelsebreven. Han svarade selektivt och det fungerade! Det var en rysslandsexpert som gav Kennedy rådet och därmed kanske räddade världen. Alla dessa lärdomar och många fler som direkt kan anpassas på dagsläget finns i den här dokumentären:

Vad gjorde Putin på Karelska näset? Han talade till oss. Han gav oss en geopolitisk liknelse. För precis som Krim skänktes till Ukraina 1954 (en djävulsk gest av Chrustjov som innebar att flytta otrevliga budgetposter - utgifter för krimtatarernas deportationsresor - från Moskva till Kiev) inom Sovjetimperiets gränser, så gav Ryssland Viborgs län 1812 till storfurstendömet Finland. Gåvorna var försedda med ett förbehåll: gäller endast inom imperiets gränser. Finland förstod detta först 1944. Priset för Finlands frihet är Karelen.

Det var det som Putin ville kommunicera på skjutövningen i Perkjärvi. Krim är priset för Ukrainas frihet. Det är i själva verket en god nyhet!
(Det är förresten komiskt att det oftast är badorter som Ryssland sätter högst på sin vill ha-lista: Hangö, Terijoki. Jalta. Porkala var för stenigt så det lämnade man tillbaka, grundligt plundrat i rena ilskan.)

Lösningen är sålunda att Krim blir ryskt mot att resten av Ukraina blir medlem i EU och NATO. Nu gäller det bara för Merkel och Obama att få det att se ut som att man tvingats på knä av Putin och att priset är förnedrande. I själva verket är det en enorm seger för Europa om man får sluta Ukraina i sina armar.

Det skulle infria 1900-talsdrömmar både i Berlin, Kiev och Warszawa. Dessutom kommer EU-Ukraina att innebära visumfrihet för Ryssland och saftiga gasnotor som vi alla får vara med och betala. Problemet med krimtatarerna återstår: de måste förstås garanteras en kulturautonomi och en skyddad ställning i sitt nya ryska hemland.

Ryssland är inte så svårt att förstå. Jag brukar ofta i nödens stund tänka på ett klokt ryskt ordspråk: Se din rädsla i ögonen och den viker undan.

Läs också