Hoppa till huvudinnehåll

"Ukraina påminner om gamla hotbilder"

Ordförandeduon för riksdagens försvarsutskott säger att krisen i Ukraina är en påminnelse om att väpnade konflikter eller väpnade hot är möjliga i Europa.

- De gamla hotbilderna har inte försvunnit trots att det kommit nya hotbilder, sade försvarsutskottets ordförande Jussi Niinistö från Sannfinländarna i programmet Morgonettan i Yle Radio Ett på fredag.

Försvarsutskottets viceordförande Seppo Kääriäinen, Centern, påminde om att man inte ska glömma historien - det är bara ett tjugotal år sedan de tragiska händelserna i Jugoslavien.

- Man bör se, att också dåliga alternativ är möjliga, men förstås inte önskvärda, sade Kääriäinen.

I Sverige har Ukrainakrisen lett till en debatt om landets försvarsförmåga och försvarspolitik.

Den svenska regeringen har redan beslutit att sätta två månader tilläggstid på sin försvarspolitiska redogörelse eftersom man vill inkludera lärdomar från Ukraina i strategin.

Försvarsutskottets ordförande Jussi Niinistö och viceordförande Seppo Kääriäinen är överens om att Finlands säkerhetspolitik inte i det här skedet behöver revideras, men de oroar sig för att försvarsanslagen har skurits ner.


Sannfinländarna vill häva minförbud

Utskottsordförande Niinistö säger att Finland bör ha ett trovärdigt försvar.

- Om man vill ha fred bör man förbereda sig för krig, sammanfattade Niinistö sin ståndpunkt.

Han påpekade också att Sannfinländarna vill upphäva förbudet mot landminor i Finland.

Utskottets viceordförande Seppo Kääriäinen tror inte att riksdagen i det här skedet stöder Sannfinländarnas linje eftersom de flesta partierna står bakom minförbudet.

- Det är sant att frågan om industriell tillverkning av landminor skulle lyftas upp om Finland skulle hamna i kris, sade Kääriäinen ändå.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes