Hoppa till huvudinnehåll

Vad är Ekenässällskapet?

Två av tolv verk av utställningen 50h.
Ekenässällskapet ordnade bland annat utställningen 50 timmar konst i det nyrenoverade resecentret i Ekenäs. Två av tolv verk av utställningen 50h. Bild: Yle/Jasper Renman utställning 50h,Ekenäs

Har vi tappat greppet om vår stad? frågar Ekenässällskapet på sin webbsida. En del har en bild av att det är lobbarförening och några kanske aldrig har hört talas om något sådant. Så vad är det för något? Ett slutet sällskap?

- Ekenässällskapet är ett helt vanlig Ekenäsförening som idag är en stadsdelsförening för Ekenäs, säger Ylva Rancken-Lutz, nyvald ordförande för Ekenässällskapet.

Föreningens verksamhet kretsar långt kring stadsmiljö och kultur. Det hela startade då Villa Snäcksund skulle rivas eller säljas och några Ekenäsbor ville rädda det (i dagens läge äger Pro Artibus Snäcksund) för drygt 20 år sedan.

Men är Ekenässällskapet en lobbarorgansiation?

- Nej, inte så som man ser på lobbare. Men alla lobbar vi ju i vardagen för det vi tror på. Och i början av föreningens liv lobbade man ju framgångsrikt för Villa Snäcksund, säger Rancken-Lutz.

Ylva Rancken-Lutz med torget i Ekenäs i bakgrunden.
Ekenässällskapets nyvalda ordförande Ylva Rancken-Lutz. Ylva Rancken-Lutz med torget i Ekenäs i bakgrunden. Bild: Yle/Malin Valtonen rancken-lutz,Ekenäs

Är det ett slutet sällskap?

- Nej, vi väljer inte våra medlemmar. Den som känner att jobba för Ekenäs är välkommen med. Föreningen har runt 220 medlemmar i dag.

Som ny ordförande har Rancken-Lutz planer för det offentliga rummet i Ekenäs.

- Just nu jobbar vi för att hitta en plattform för olika aktörer där man tillsammans kunde mötas för föredrag, workshops eller seminarier som tangerar stadsplanering och miljö. Aktörer kan vara exempelvis Aronia, Novia och Pro Artibus som visat intresse.

Ekenässällskapet ordnar också diskussioner. En hölls i tisdags och handlade Yle Vega Västnyland - public service i allmänhetens tjänst eller kvällstidningsjournalistik.

Rancken-Lutz tog över ordförandeskapet efter Åsa Bengtsson trots att hon inte ens varit medlem i föreningen tidigare.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland