Hoppa till huvudinnehåll

Högkänsliga bearbetar sinnesintryck på ett djupare plan

Vi skall tala om att vara extra känslig eller högkänslighet, som det även kallas för. Det är psykologen och forskaren Elaine Aron, som står bakom det engelska begreppet ”highly sensitive person”, ett personlighetsdrag som väckt mycket intresse och igenkänning av många.

Påståendena nedan är vanliga för högkänsliga personer.

1. Jag blir nervös när jag ska göra många saker på kort tid.
2. Andra människors sinnesstämningar påverkar mig.
3. Jag blir lätt överväldigad av skarpt ljus, starka dofter, grova textilier och sirener i närheten.
4. Oljud får mig att må dåligt.
5. Jag reagerar starkt på hungerkänslor – de påverkar mitt humör och min koncentrationsförmåga.
6. Jag är särskilt känslig för effekterna av koffein.
7. Jag blir irriterad när man vill få mig att göra flera saker samtidigt.
8. Jag förnimmer och uppskattar fina och subtila dofter, smaker, ljud och konstverk.
9. När jag måste tävla mot någon eller utföra något under iakttagande blir jag nervös eller osäker och presterar sämre än jag annars skulle ha gjort.

Högkänslighet handlar inte om någon ny bokstavsdiagnos, utan ett personlighetsdrag. Detta personlighetsdrag förekommer hos ca 20 procent av världens befolkning och gäller både kvinnor och män.

Högkänsliga har en lägre tröskel för att ta in olika slags sinnesintryck och deras hjärnor bearbetar informationen på ett djupare sätt, menar Elaine Aron. Högkänsliga är snabba på att uppfatta atmosfärer och stämningar, de kan läsa situationer och har lätt för att förstå andra människors känslor. Ett område att fundera på är gränsdragning, som kan vara utmanande för högkänsliga personer. Att känna mycket och hela tiden, kan lätt bli överväldigande och tungt.

I vårt samhälle kan högkänslighet eventuellt uppfattas som något negativt, men dessa personer besitter de facto många egenskaper som är viktiga. De har många gånger till exempel hög empati, är goda lyssnare, ser saker som andra missar och fattar ofta väl genomtänkta beslut.

Trots att forskningen gällande högkänslighet är vetenskaplig och tillförlitlig, bör man vara försiktig med självdiagnostisering. Om du har frågor om högkänslighet, vänd dig gärna till en professionell.

Chatta om temat med Sluta panta-handledarna 10-12.3 kl.19-22.

Läs mer om högkänslighet här.

Läs också

Sluta panta

Frågor till Sex&sånt - Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Familj och parrelationer

  vi får inte, skall inte och kan inte äga en annan människa.

  Familj och parrelationer är veckans tema på Sluta panta. Oscar från Krisjouren för unga har skrivit en text som berör temat. Du kan chatta med honom den 12.6 och 13.6 kl. 19-22 på Sluta panta-chatten.

 • Rasism och fördomar

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare.

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare. Den ena föder den andre och de stöttar varandra i de mest besynnerliga och stundvisa absurda som farliga situationer.

Nyligen publicerat - Sluta panta

 • Familj och parrelationer

  vi får inte, skall inte och kan inte äga en annan människa.

  Familj och parrelationer är veckans tema på Sluta panta. Oscar från Krisjouren för unga har skrivit en text som berör temat. Du kan chatta med honom den 12.6 och 13.6 kl. 19-22 på Sluta panta-chatten.

 • Rasism och fördomar

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare.

  Rasism och fördomar är två obehagliga polare. Den ena föder den andre och de stöttar varandra i de mest besynnerliga och stundvisa absurda som farliga situationer.

 • Att leva i nyfamilj

  Att gå igenom en separation kan vara väldigt tungt.

  Varje år är det tusentals barn och unga i Finland vars föräldrar väljer att separera. Att gå igenom en separation kan vara jätte tungt och det leder oftast till förändringar. Det kan gälla förändringar i hur man bor, kanske vilken skola man går i, hur man firar jul, var man är på semester m.m. För barn och ungdomar leder det ofta till två olika hem, men samtidigt kanske också till det att föräldrarna har mera tid för en under de dagar man är hos dem.

 • Vad är psykisk hälsa och ohälsa?

  Psykisk hälsa handlar om hur vi mår...

  Psykisk hälsa handlar om hur vi mår, tänker och vad vi gör i vardagen. Din psykiska hälsa påverkar hur du ser på dig själv, ditt liv och andra människor i ditt liv. Den påverkar hur du hanterar stress, fattar beslut och relaterar till andra.

 • Är du en medveten konsument?

  Vi kan inte fortsätta konsumera på någon annans bekostnad.

  Larmrapporter om klimatförändringar och global uppvärmning sveper förbi i alla flöden. Läser du och tar till dig, eller scrollar du vidare? Har det egentligen något med dig att göra att valarnas magar är fyllda med plastavfall, att inlandsisten i Arktis smälter, att textilarbetare som gör våra kläder får cancer på grund av hälsovådliga färger i våra kläder?

 • Stress - ordet med dåligt rykte

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte.

  Ordet stress har ett mycket dåligt rykte och beskrivs oftast som något dåligt, men det stämmer nödvändigtvis inte. Stress är egentligen bra för oss – så länge vi också får tillräckligt med återhämtning.

 • Jobb-jag, ett fejk jag?

  Kan man inte bara vara sig själv och göra sitt jobb?

  Kan man inte bara vara sig själv och göra sitt jobb? Måste man vara fejk!? Det är frågor som vi på Sveps stöter på rätt ofta.

 • Pojkar är pojkar - Eller är dom?

  Pojkar är pojkar, hör man ibland

  Pojkar är pojkar, hör man ibland. En del nickar igenkännande och håller med. Andra undrar vad det är som avses. Blått är också blått, och grönt är grönt. Ändå kan blått och grönt vara ganska olika till karaktären, för att nu komma med en fånig jämförelse. Det förklarar inte så mycket om världens beskaffenhet.

 • Ensamhet

  Ensamhet är ett ord som ofta väcker negativa känslor.

  Ensamhet är ett ord som ofta väcker negativa känslor. I denna text har jag ändå valt att fokusera på varför ensamhet, eller att vara ensam kan vara något bra och viktigt, och kan kännas riktigt skönt.

 • Blyghet

  Vem är blyg? Vad associerar du med blyghet?

  Vad associerar du med blyghet? Att rodna och stamma då du ska hålla en presentation? Att svettas i handflatorna då du träffar nya människor? Att bara vilja fly då du ska presenter dig själv?

 • Stress?

  Stress. Att inte hinna med allt man borde eller vill.

  Stress. Att inte hinna med allt man borde eller vill. En känsla av att hela tiden ligga steget efter och ha för mycket att göra. Att vara trött av de långa dagarna, irriterad över mängden läxor, ledsen över att inte hinna med roliga grejer som man skulle vilja göra. Att kraven är så många hela tiden att man inte riktigt räcker till. Är det någon som känner igen sig?

 • Någon måste svara "jag"!

  vem vill på riktigt vara den personen?

  Jag har ofta undrat vad det är som får en person att medvetet försöka skada någon annan och samtidigt anse det vara ok. Dumhet! Jag smakar på ordet igen. Dumhet! Det är den stomme, den grundpelare mobbaren lutar sig mot. Jag minns en pojke i min klass som tyckte om att fånga insekter och sedan dra av dem vingarna eller benen och iaktta dem rycka av vånda tills de dog. Och jag undrade redan då: Varför? För det bottnar i makt, en väldigt snedvriden makt som bygger på rädsla. Inte på respekt, inte på mod, vänskap eller kunskap utan på en så banal men ack så mäktig företeelse som rädsla. En pojke mot ett par insekter. Rättvist? Naturligtvis inte. Fegt på gränsen till omänskligt? Absolut.