Hoppa till huvudinnehåll

God tur och bullar är hemligheten bakom hög ålder

Nisse Eklundh Bild: Yle/Marina Helenelund nils-olof eklundh

Bettina samtalar med den 94-åriga aktiva pensionären Nisse Eklundh i sändningen den 10 mars. Nisse skidar fortsättningsvis slalom, seglar på somrarna och spelar tennis flera gånger i veckan. Vad får honom att hålla igång ännu i den åldern?

Ingen åldringsvård

Just nu förs diskussioner om åldringsvården i samhället. Man väger för och emot om äldre människor ska vårdas hemma eller på anstalt. Alla åldringar mår inte lika bra som Nisse och många behöver någon som sköter om dem. Nisse vet att han är lyckligt lottad som ännu kan bo hemma.

- Jag behöver ingen som sköter om mig, säger han. Men min hustru behöver redan lite hjälp.

Det handlar bara om tur

Nisse säger att om man har tur så hålls man frisk. Det finns ingen hemlighet bakom det.

- Jag klarade också kriget utan problem, säger Nisse. Jag fick inga skador även om jag var eldledare.

Kriget lämnade inte för övrigt heller något spår i honom, inte ens mentalt. Kriget är ju slut, säger han. Inte ska man tänka på det mera. Man ska inte bekymra sig över det som varit, tycker han.

- Man ska sikta på det som är och det som kommer, säger Nisse. Man kan ju försöka lära sig av sina misstag men det gör man sällan.

Aktiv framtid på önskelistan

Nisse Eklundhs livssyn är närmast fatalistisk. Han anser att det som händer det händer och man vet aldrig hur framtiden ser ut. Han känner sig lugn inför framtiden och vill leva de år han har kvar lika aktivt som hittills. Han spelar tennis sex timmar i veckan och säger att om han inte hade bestämda träningstider skulle han bara ligga på soffan.

Segling och rally

Nisse har seglat mycket i sitt liv och har ännu kvar sin segelbåt. Den vill han inte sälja, fastän han numera har svårt att få någon med sig på segeltur.

Nisse sysslade dessutom med rally på 1950- och 1960-talet. Då hade han också tur eftersom han aldrig råkade ut för någon värre olycka. Han deltog i Monte Carlorallyt, i svenska och i norska rallyn och i Finland i bland annat Jyväskylärallyt.

- Vi hade små barn på den tiden och min hustru var inte alltid så glad, säger Nisse.

Hellre bullar än mat

Nisse har aldrig brytt sig om hälsokost. Han börjar dagen med en kopp te och fem bullskivor. Mat tycker han inte om, men medger att det finns en del annat än bullar som man också kan äta. Men grönsaker äter han aldrig.

Lotten Lindborg-Suhonen deltar som bäst i Finlands Master Cheftävling. Hon är också gäst hos Bettina och hon har gjort en sallad för att försöka locka Nisse att äta grönsaker.

Titta på sändningen den 10 mars så får ni se hur det gick. Klockan 21.00 i Yle Fem.

Bild: Yle/Marina Helenelund nils-olof eklundh

Artisten och låtskrivaren Tomas Ledin intervjuas också i programmet och han uppträder med en låt ur sin senaste skiva Höga Kusten.