Hoppa till huvudinnehåll

Malaysia: Saknade planet kan ha vänt

Oljebälte som kan härstamma från Malaysia Airlines saknade Boeing 777-plan.
Oljebälte som kopplas ihop med det försvunna Malaysia Airlines-planet. Oljebälte som kan härstamma från Malaysia Airlines saknade Boeing 777-plan. Bild: EPA/HOANG HA oljefläck

Malaysia Airlines flyg MH370 kan ha vänt innan det försvann från radarsystemen, säger den malaysiske flygvapenchefen. Myndigheterna utreder också hur det är möjligt att upp till fyra personer med falska pass kunde finnas bland passagerarna.

Ett stort antal flygplan och fartyg från många länder fortsätter att leta efter vrakdelar efter Boeing 777-planet som tros ha störtat med 239 människor ombord.

Malaysias transport- och försvarsminister Hishamuddin Hussein uppger att man utreder identiteten hos fyra passagerare. Ministern bekräftar att malaysiska utredare har träffat kolleger från USA:s federala polis FBI och att man granskar hela passagerarlistan.

USA:s federala haverikommission NTSB har skickat ett team för olycksutredare och tekniska experter från det amerikanska luftfartsverket och från planets tillverkare Boeing till Asien för att hjälpa till med utredningsarbetet.

Kinesiskt passnummer stämmer inte

En kinesisk person vars passnummer finns på passagerarlistan var i själva verket inte ombord, rapporterar kinesisk media.

Personen är bosatt i Fujan-provinsen i östra Kina och är fortfarande där, rapporterar den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua. Namnet på passagerarlistan överensstämmer inte med kinesens passnummer. Hans pass har aldrig stulits, inte heller har han någonsin tappat bort det.

Planet kan ha vänt

Planet var på väg från Kuala Lumpur i Malaysia till Kinas huvudstad Peking då det försvann från radarsystemen. Inget nödmeddelande sändes ut från planet.

Radaruppgifter visar att planet kan ha vänt tillbaka innan det försvann, sade det malaysiska flygvapnets chef Rodzali Daud under en presskonferens. Myndigheterna har utvidgat sökområdet efter planet och man spanar nu också utanför den malaysiska västkusten.

En möjlighet är att planet avsåg att flyga tillbaka till Kuala Lumpur, sade flygvapenchefen. Enligt BBC sade han vidare att fem passagerare med biljett till flyget aldrig gick ombord, varpå deras bagage avlägsnades.

De oljefläckar som det Vietnamesiska flygvapnet hittade tidigare har kopplats till planet, men det har inte bekräftats att de kommer från planet eller vraket.

Över tjugo flygplan och helikoptrar och 40 fartyg deltar i efterspaningarna, rapporterar BBC.

"Explosivt"

I går framgick det att det fanns en österrikare och en italienare ombord enligt passagerarlistan. De här personerna fanns i själva verket inte ombord, uppger utrikesministeriet i Italien och i Österrike.

Den tidigare medlemmen i USA:s nationella olycksutredningskommission NTSB John Goglia säger till nyhetsbyrån Reuters att avsaknaden av ett nödmeddelande tyder på att planet antingen upplevde en explosiv tryckminskning eller förstördes av en sprängladdning.

Goglia talar om ett snabbt händelseförlopp och anser att uppgiften om österrikaren och italienaren är ett varningstecken.

Vingspets slets loss 2012

Cirka en meter av det aktuella planets vinge slets loss vid en kollision på marken 2012, säger Malaysia Airlines. Tillverkaren Boeing reparerade felet och godkände planet för trafik, vilket också myndigheterna gjorde, uppger bolaget vd Ahmad Jauhari.

Anhöriga får krishjälp

Malaysia Airlines lovar stöda de anhöriga och säger att ett team med 94 specialister erbjuder de anhöriga i Malaysia krishjälp. Ett team ska skickas också till Peking. Anhöriga i Peking kritiserade tidigare flygbolaget för bristfällig information.

Sammanlagt 153 av passagerarna var kineser och 38 malaysier. Det fanns sammanlagt 14 nationaliteter bland passagerarna. Inga finländare fanns på listan över passagerare.

Flygbolaget säger att man fruktar det värsta och har anlitat en amerikansk katastrofexpert.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes