Hoppa till huvudinnehåll

Blodprov kan ge Alzheimers-prognos

Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demens. Bild: Yle demens

Genom att analysera blodprov kan Alzheimers sjukdom prognosticeras innan symptomen inträder, visar en ny amerikansk studie.

Forskarna tog först blodprov på 525 friska över 70-åringar. Tre år senare hade 53 av dem insjuknat i Alzheimers eller andra minnesstörningar.

Blodprov från de 53 minnesjuka jämfördes med 53 blodprov från personer som fortfarande var friska i slutet av undersökningsperioden.

Då forskarna gick igenom de tidigare blodproven, hittade de avvikelser som i 90 procent av fallen förutspådde insjuknandet.

Det är nivåerna av tio olika fettsyror, eller lipider, som kan ge tidiga tecken på Alzheimers. Forskarna känner inte till vad de förändrade blodvärdena beror på.

Det behövs ytterligare kliniska tester för att säkerställa resultaten, men det kan röra sig om ett betydande framsteg.

Tidigare diagnoser kan eventuellt bidra till utvecklingen av effektiva läkemedel mot Alzheimers, som i dagsläget är en obotlig sjukdom.

Tidigare diagnos skulle förbättra vården

Enligt Otto Lindberg, som är specialistläkare i geriatrik, kan det gå tio år innan blodprovet som visar Alzheimers sjukdom finns på närmaste hälsostation.

- Vi är ännu långt ifrån det att man kan ta blodprovet i kliniskt bruk. Men om det skulle vara så bra att det är specifikt för Alzheimers sjukdom så då är det en stor sak, säger Lindberg.

Ett enkelt blodprov skulle vara välkommet, att diagnostisera minnesstörningar är komplicerat.

- När du vet att här finns ett helt konkret problem som har ett namn, så kan du ordna med medicinering och det stöd som behövs för att vardagen ska löpa. Det är inte bara det att patientens liv är i oordning och ingenting vill riktigt lyckas, du ser att det är Alzheimers sjukdom. Det är lättare att rulla igång sådant stöd som behövs när man har en konkret diagnos att arbeta med, säger Otto Lindberg.

Undersökningen gjordes av forskare vid Georgetown University och resultaten publiceras i Nature Medicine.