Hoppa till huvudinnehåll

SvD: Tvättbjörnen på väg norrut

Bild: Wikimedia commons tvättbjörn

Djurexperter befarar att tvättbjörnen är på väg att etablera sig i Sverige, skriver Svenska Dagbladet.

Tyskland har en kraftig tvättbjörnsstam på kanske en miljon individer, och arten tros vara på väg norrut till Sverige. I Danmark sprider sig tvättbjörnen redan snabbt.

En död tvättbjörn har nämligen hittats på stranden i Skåne. Djuret kan vara bärare av rabies och inälvsparasiter, och det har förts till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning.

En teori är att djuret försökt simma över Öresund. Om det visar sig att tvättbjörnen som hittades på stranden i Falsterbo inte har drunknat kan det redan finnas en koloni på svensk mark.

Också i Norge befarar man en tvättbjörnsinvasion. Arten betecknas som klart ickeönsvärd i den norska faunan.

En stor skadegörare

Det är inte tillåtet att ha tvättbjörnen som sällskapsdjur i Sverige, säger man vid avdelningen för patologi och viltsjukdomar på SVA i Uppsala.

Djuret vållar stor skada i Tyskland. Det har mycket vassa tänder och klor och kan lemlästa exempelvis en hund. Djuren orsakar materiella skador på hus genom att bygga bo i isoleringar och använda bostäder som toaletter.

Djurets närvaro i Tyskland går tillbaka till 1930-talet då naziledaren Hermann Göring beordrade tredje rikets förste skogvaktare att plantera ut två könsmogna tvättbjörnar. Djurens etablering i Tyskland har medfört att bärplockning omöjliggjorts i stora delar av landet på grund av risk för parasiter som djuret sprider omkring sig.

I Finland har man ännu inte påträffat tvättbjörnar i naturen, men djuret finns upptaget i jaktvårdslagen för säkerhets skull. Inte heller här är den önskad.

Läs också