Hoppa till huvudinnehåll

"Åk ut och vistas i världsarvet"

Susanne Skata är projektledare för Världsarv i samverkan
Susanne Skata är projektledare för Världsarv i samverkan Bild: YLE/Sara Bergström susanne skata

Med projektet "Världsarv i samverkan 63°N - världsarvsambassadörer" vill man sprida information om världsarvet Höga kusten/Kvarkens skärgård. Bland andra politiker, tjänstemän, företagare, guider och lärare har fått utbildning om världsarvet.


Susanne Skata är projektledare för projektet, och enligt henne vet nog de flesta om att vi har ett världsarv.

- Men de flesta tänker nog inte så mycket på vad det innebär att vi har en av världens mest unika platser här i Kvarkens skärgård och Höga kusten, säger Skata.

Skata berättar att många inte vet om att Kvarkens världsarv är ett gemensamt världsarv tillsammans med Höga kusten i Sverige.

I beskrivningen för Unescos världsarv står det att ett världsarv är en kultur- eller naturmiljö som är ojämförligt mest enastående och av stor betydelse för hela mänskligheten. Enligt Skata kan Kvarkens världsarv lära oss om istiden eftersom vi befinner oss på den plats på jorden där man bäst kan följa spåren av istiden.

Som en del av projektet och för att sprida informationen om Kvarkens världsarv har tidningen "Högt möter lågt" delats ut till alla hushåll i världsarvskommunerna, både på svenska och på finska sidan av Kvarken.

- Vi har fått en hel del positiv feedback på tidningen och folk har tyckt om att informationen har sammanfattats lättillgängligt. Och jag hoppas att tidningen i alla fall har inspirerat någon att ta sig ut till världsarvet i sommar för att se vad det är, säger Skata.

Stort ansvar

Att vistas i ett världsarv innebär också ett visst ansvar.

- För oss innebär det väl att vi ska leva så rent och miljövänligt som möjligt, säger Skata.

Balansgången mellan att bevara världsarvet som det är och att se till att skärgården hålls levande för dem som vistas där kan ibland vara svår.

- Folk vill egentligen samma sak och det bevara en levande skärgård. Sättet att nå dit kan bara vara olika och där är det viktigt att vi för en dialog med alla, säger Skata.

Skata hoppas att Kvarkens världsarv ska utvecklas ytterligare så att i första hand vi som bor här ska ta vara på det och vistas i det.

- Det behöver nödvändigtvis inte bara handla om att vistas i det som rent vetenskapligt betecknas som världsarvet utan tecken på istiden och landhöjningen kan man också se i tillexempel Kimo eller Harrström. Det handlar mera om att ta hand om naturen och gå ut i den och njuta av den, säger Skata.