Hoppa till huvudinnehåll

Kronoby begär nya offerter för mat och städning

Arkivbild. Bild: Yle/ Sonja Rundt centralköket i korsholms högstadium

Kronoby kommuns avtal med ISS för städning och matlagning löper ut i sommar. På måndag kväll godkände kommunstyrelsen efter en tre timmar lång diskussion att nya offerter begärs in.

Nuvarande avtal med ISS löper ut den sista juli. Det nya avtalet ska alltså gälla från första augusti och max fem år framåt.
Begäran om offerter läggs troligen redan ut den här veckan. I maj väntas politikerna i Kronoby ta ställning till vem som får laga mat och städa i kommunens skolor och andra inrättningar.

Omröstning slutade 4-5

Mikaela Dahlbacka (sdp) föreslog att mötet ajourneras och att frågan tas upp igen senare. Elisabet Hagström (sfp) understödde Dahlbacka men förslaget förlorade 4-5 i omröstningen. Också Sixten Dalvik (sfp) och Bertel Riippa (kd) röstade för Dahlbackas förslag.

Den nya offerförfrågan följer i stort sett samma linje som tidigare. Man har ändå gjort några ändringar vad gäller kvalitetskraven på maten och mer klara riktlinjer för städningen.

På måndagens möte informerade konsult Pirjo Rahkonen styrelsens medlemmar om offertbegäran. Politikerna hade så många frågor att mötet räckte tre timmar.

Ge lokala aktörer en chans?

En arbetsgrupp har tidigare föreslagit att Kronoby då nuvarande avtal med ISS går ut kunde se på flera alternativ. Förutom köptjänster kunde man se på produktion i egen regi eller som samarbete mellan flera kommuner. Det är ändå inte aktuellt just nu eftersom grannkommunerna inte har visat något intresse för det.

Göran Strandvall (kd) och Mats Stenbäck (kd) lämnade i februari in en motion om att politikerna ska få ta del av de klagomål som har inkommit vad gäller matlagning och städning. De ville också spjälka upp offertbegäran så att flera mindre och eventuellt lokala aktörer kunde lämna in anbud.

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten