Hoppa till huvudinnehåll

Snowden: Kryptering ska ses som ett basskydd

Bild: Reuters TV snowden

NSA-läckan Edward Snowden ångrar ingenting och är nöjd över den debatt som hans avslöjanden har lett till om massinsamling av data. Det framkom igår då han gjorde ett sällsynt framträdande via videolänk inför en publik vid en nöjes- och teknologifestival i staden Austin i Texas.

- Jag svor en ed för att stöda och försvara grundlagen och jag såg hur den kränktes i stor skala, sa den 31-åriga dataspecialisten och tidigare kontraktsanställda vid NSA som idag är åtalad i USA för spionage.

Han uppträdde för festivalfolket framför en förstoring av den amerikanska grundlagen, men både ljud- och bildkvaliteten stördes av att videon sändes av säkerhetsskäl via ett flertal proxyservrar från en hemlig ort i Ryssland.

Snowden uppmanade internetanvändare att vara mera uppmärksamma på datasäkerheten, och gav följande råd.

- Kryptering fungerar, och vi måste betrakta det som ett grundläggande skydd, sa Snowden och menade att IT-specialister och teknologiföretag borde utveckla en säker kryptering av kommunikation så att alla vanliga konsumenter är skyddade.

Det skulle göra massinsamlingen av data mycket svår för underrättelsetjänsterna.

Under den en timme långa utfrågningen, som var hans första live-uppträdande sedan han fick tillfällig asyl i Ryssland, hävdade Snowden också att varje samhälle i hela världen har gagnats av att han avslöjade NSA:s massiva övervakningssystem.

På förhand var det bara en republikansk kongressman som hade protesterat mot tillställningen.

Det amerikanska folkets syn på Snowden är mycket delad, men bland publiken i Austin kunde han räkna med ett ganska brett stöd:

- Jag var lite avvaktande, men det känns som om han ansåg att han gjorde det som var rätt för USA, och jag håller nog med om det, säger en av åhörarna Donna McKee

Mette Nordström, Washington

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes