Hoppa till huvudinnehåll

Svenska journalisten Nils Horner dödad i Kabul

Nils Horner
Nils Horner. Nils Horner Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio nils horner

Den svenska journalisten Nils Horner sköts ihjäl på öppen gata i centrala Kabul på tisdag förmiddag. Polisen uppges ha gripit två personer.


Sveriges Radios mångåriga medarbetare Nils Horner var i Kabul i Afghanistan för att rapportera om ett bombattentat som krävde 14 människors liv på en libanesisk restaurang i januari. Enligt Sveriges Radio var Horner död när han anlände till sjukhuset.

- Det är en av de värsta dagarna i Sveriges Radios historia. Nils var en av våra absolut bästa och mest erfarna korrespondenter och det som har hänt honom i dag är fruktansvärt. Vi gör nu vårt bästa för att sätta oss in i alla detaljer om vad som hänt, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

- Det är fruktansvärt. Helt fruktansvärt. Nils var en otroligt erfaren journalist, men framför allt var han en väldigt ödmjuk människa. Hjälpsam och vänlig och tillmötesgående i alla situationer, säger Yle Nyheters utrikeschef Stefan Winiger som tidigare har jobbat tillsammans med Horner.

Yles verkställande direktör Lauri Kivinen säger att mordet är ett angrepp mot yttrandefriheten och mot journalisters möjligheter att arbeta i krisområden.

- Mordet på Nils Horner är ofattbart, grymt och framför allt fullständigt oacceptabelt. Vi fördömer det här å det kraftigaste. Denna sorgliga dag går våra tankar till Nils Horners anhöriga, säger Lauri Kivinen.

Horner blev 51 år gammal. Han började arbeta som utrikeskorrespondent för Sveriges Radio 2001 och har framför allt bevakat Mellanöstern och Asien.

Horner rapporterade från världens krishärdar

- Nils har rapporterat från flera av de farligaste ställen som finns. Krigen i Afghanistan och i Irak, på nittiotalet även på Balkan. Han var en av de mest erfarna och kunniga om hur man hanterar farliga situationer, säger Winiger.

Nils Horner rapporterade på plats bland annat då talibanerna föll i Afghanistan 2001 och under USA:s intåg i Bagdad 2003.

- Han förmådde att se de små detaljerna som gör en story levande och mänsklig. Jag ska aldrig glömma hur han rapporterade inifrån en frisersalong i Afghanistan, där den gamla frisören berättade hur han både sett ryska stridsvagnar rulla förbi utanför, hur sen talibanerna kom och till sist även amerikanerna dundrade in. Det gav den där bilden som skildrar det stora händelseförloppet i den lilla konkreta situationen, säger Winiger.

Bekant för finlandssvenskarna

Horner var också en bekant röst för många finlandssvenskar. Horners nyhetsinslag och reportage har hörts i Svenska Yles nyhetssändningar.

- Nils var ett fenomen som journalist. Han hade ett gigantiskt bevakningsområde, och ändå hade han en förmåga att alltid vara på plats just där det hände, säger Winiger.

Hör Nils Horners inslag och reportage här.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes