Hoppa till huvudinnehåll

Eleven i Tyska skolan

Ingrdi Söderblom
Ingrid Söderblom har skrivit och framför en monolog om att vara elev i Tyska skolan under krigsåren. Ingrdi Söderblom Bild: Michaela Rosenback ingrid söderblom

Ingrid Söderblom växte upp i ett krigsdrabbat Helsingfors. I sin monolog "Ingrid Schülerin der Deutschen Schule" berättar hon om sin tid som elev i Tyska skolan, mitt bland stränga lärare, knästrumpor och bomber som föll.

– Min monolog är naturligtvis hemskt subjektiv. Jag kommer ihåg på mitt sätt, du kommer ihåg på ditt sätt, Mr Svensson på sitt sätt. Jag har försökt ta ut vissa episoder och händelser som har varit, säger Ingrid Söderblom.

Under den en timme långa föreställningen bjuder Ingrid Söderblom med publiken på en resa tillbaka till sin tid som elev i Tyska skolan under åren 1937-1944.

Tyska skolan Helsingfors, Deutsche schule
Tyska skolan Helsingfors (Copyright: YLE/Marit Lindqvist) Tyska skolan Helsingfors, Deutsche schule Bild: YLE/Marit Lindqvist tyska skolan helsingfors

Minnena flätas ihop till en logisk helhet och här ryms både sorg och skratt. Hon berättar om hur hon blev tagen på bar gärning när hon steppade i ett klassrum i väntan på en försenad lärare. Hon berättar om hur hennes bästa väninnas mamma omkom i det första bombardemanget av Helsingfors. Hon berättar om hur lycklig hon var när hon fick gå på bio och hur vackra hon tyckte att alla människor på filmduken var.

– Monologen handlar främst om barndomen och ungdomen i Tyska skolan, för jag har egentligen tänkt att den skulle intressera dem som går i Tyska skolan i dag.

Idén till monologen uppstod när Ingrid Söderblom för några år sedan träffade Andreas Müller-Liebenau, som sedermera kom att regissera föreställningen.

– Jag förstod redan på namnet att han var tysk och jag tyckte på något vis att det var roligt att prata tyska igen efter många, många år. Vi blev hemskt goda vänner och plötsligt föddes den där tanken att tänk om vi skulle skriva någonting om Tyska skolan, berättar Ingrid Söderblom.

Ingrid Söderbloms mål med föreställningen är att ge sin egen version av hur det var att vara elev i Tyska skolan under krigsåren. För henne är teater främst underhållning och hon tycker att djupa tankar och stora visioner ibland kan vara överflödiga.

– Jag vill bara berätta hur det var. Hur jag tycker att det var.

Det roligaste med hela processen tycker Ingrid Söderblom att ha varit att få utmana sig själv och friska upp sin tyska.

– Det har varit att spänna sin båge och hoppas att man landar någorlunda rätt.

Föreställningen "Ingrid Schülerin der Deutschen Schule" hade premiär på Tyska skolan i Helsingfors lördagen den 8 mars. Övriga föreställningar: fredag 14 mars klockan 19.00 och lördag 15 mars klockan 19.00.

Text: Michaela Rosenback