Hoppa till huvudinnehåll

Ex-försvarsministrar flaggar för Nato

Fem av Svenska folkpartiets tidigare försvarsministrar tar ställning för Nato-medlemskap i dagens Hufvudstadsbladet.

I en gemensam debattartikel undrar Stefan Wallin, Jan-Erik Enestam, Ole Norrback, Elisabeth Rehn och Carl Olaf Homén över varför det ständigt hävdas att ett Nato-medlemskap inte är "aktuellt" för Finlands del.

I artikeln konstateras att Nato har utvecklats sen kalla krigets dagar, och att Finland samarbetar med Nato vid olika krishanteringsoperationer. Men utan att vara medlem kan Finland inte räkna med Natos säkerhetsgarantier eller militärt stöd i fall av kris eller anfall.

Ex-ministrarna pekar på att också EU-medlemskap länge ansågs inaktuellt för Finlands del, men att folkopinionen efterhand svängde.

Försök att få fart på debatten

Ole Norrback berättar för Yle Nyheter att de tidigare försvarsministrarna skrev debattartikeln eftersom de anser att Natodebatten måste föras på basen av fakta.

Ole Norrback
Ole Norrback Ole Norrback Bild: YLE/Sofi Nordmyr ole norrback

– Vi skrev uppropet därför att vi tycker att det är synd att Finlands relation till Nato är en icke-fråga i den politiska debatten.

Enligt Norrback är det viktigaste för Finlands del just nu att få fart på debatten innan det är för sent.

– Det skulle inte vara en överraskning om Sverige söker om Nato-medlemskap efter höstens riksdagsval där. De har en mycket livligare och öppnare försvardebatt och säkerhetspolitisk debatt än vad vi har. Om Sverige besluter att söka om medlemskap är det synd om Finland är helt oförberett och inte ens har debatterat frågan ordentligt.

Norrback säger att Finland ska vara med i alla organisationer som behandlar frågor som berör Finlands säkerhet, framtid och välfärd.

I debattinlägget skriver de tidigare försvarsministrarna också att regeringsprogrammet möjliggör en diskussion kring medlemskap i Nato. Norrback förnekar ändå att det här skulle vara ett budskap till nuvarande försvarsminister och SFP-ordförande Carl Haglund som följer regeringens linje att ett Nato-medlemskap inte är aktuellt.

– Det här är ett upprop för att få igång en analytisk debatt. Vi har inget budskap till någon enskilld person, utan till alla som är intresserade av säkerhetspolitiska frågor.

På torsdagen den 6 mars sändes en debatt om Nato i Yle Fem. Här kan du se Obs debatt: Borde vi gå med i Nato?

Läs också: Ilkka Kanerva öppen för försvarsalians med Sverige

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes