Hoppa till huvudinnehåll

Bänk till verkstaden

Jims nya arbetsbänk med integrerat skruvstäd
Jims nya arbetsbänk med integrerat skruvstäd Jims nya arbetsbänk med integrerat skruvstäd Bild: YLE/Strömsö jim björni

Nu behövs det två nya bänkar till verkstaden. Den gamla arbetsbänken var 600 mm bred och tog onödigt mycket plats. De nya bänkarna är 300 mm breda och det räcker riktigt bra till som avställnings- och jobbyta.

Själva bänken är 80 mm tjock, det finns alltså rejält med material att nöta på. Köpte färdiga 600 mm breda limmträskivor i furu (tall) som jag lät halvera. De båda halvorna limmade jag ihop. I den ena bänken sågade jag bort en 300 mm bred del av den ena skivhalvan, det är i detta mellanrum som jag skruvade fast bänkklämmaren.

Det är svårt att få så här stora ytor som bänkskivorna limmade. Den stora mängden lim gör att skivorna lätt börja glida isär. Jag fixerade skivorna i varandra med hjälp av skruvar, dem kan man skruva ut när limmet torkat eller lämna kvar som i det här fallet.

Jag skruvade fast bänkklämmaren enligt instruktioner som kom med i förpackningen. Det finns olika modeller och storlekar på bänkklämmaren och alla har sina egna mått och fastsättningssystem och därför beskriver jag inte den fastsättningen mer än så här - gör enligt instruktionerna för just den modell du har.

Bänkskivorna ligger på en 50x100 tjock planka som jag satt fast i väggen. Men först skruvade jag fast två tvärgående 50x100 (i dessa borrade jag också hål för rundstaven som blev ben) i plankan på väggen. Sedan satte jag rundstavar med 28mm diameter genom hålen i de tvärgående plankorna och ner i stödbockar som jag använder som "fötter".

Jag borrade flera hål i bakkanten på skivorna för att värmen från elementen skall kunna cirkulera.

  • Se skandalscenerna från Lahtis: Förbannad Aleksander Bolsjunov körde över Joni Mäki i målområdet

    Finland slutade tvåa i herrstafetten.

    Herrstafetten i Lahtis bjöd på spänning och stor dramatik. Iivo Niskanen tog på den tredje sträckan upp Finland på andraplats. Joni Mäki stod för en jätteinsats på ankarsträckan och besegrade världsstjärnan Aleksandr Bolsjunov på slutet. Den strålande blåvita insatsen fick ändå stå i skuggan av händelserna efter målgång. Bolsjunov och Mäki kolliderade nämligen på upploppet och ryssen körde medvetet över finländaren efter målgång.

  • Dagens coronasaldo: 246 nya fall

    Flest nya fall inom HUS.

    Institutet för hälsa och välfärd rapporterar i dag om 246 nya fall av coronasmitta i vårt land. De flesta fall rapporterades inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.