Hoppa till huvudinnehåll

Bukfetma förkortar livet

Risken att dö i förtid på grund av bukfetma kan vara större än forskarna tidigare trott. Det gäller även personer som annars är normalviktiga.

Resultatet framgår av en studie som beräknat hur midjemåttet påverkar vår livslängd. Bukfetma hos normalviktiga syns nödvändigtvis inte utanpå men är lika farligt för det. Det säger Alicja Wolk som är professor vid Karolinska Institutet och medförfattare till studien i en intervju med Sveriges Radio Ekot.

– Det handlar om fett som inte är direkt under huden utan det som finns inuti buken. Det betyder att hela meatbolismen är rubbad, så det är många metaboliska problem som är kopplade till fett i bukenm säger Wolk.

Exempel på rubbningar i ämnesomsättingen kan vara förhöjda nivåer i blodet av insulin och ökad förekomst av förhöjt blodtryck och diabetes. Det i sin tur kan ge skador på blodkärlen och hjärtat samt öka risken för stroke och olika typer av cancer.

Midjemåttet styr livslängden

Ett optimalt midjemått enligt studien är för kvinnor högst 70 centimeter, respektive 90 centimeter för män. Enligt beräkningarna dör bukfeta kvinnor med ett midjeomfång över 95 centimeter i genomsnitt hela fem år tidigare än kvinnor med ett midjemått på högst 70 centimeter. Samtidigt som män med ett midjemått på över 110 centimeter uppskattas dö tre år tidigare än de med 90 centimeter.

Alicja Wolk säger att resultatet av studien visar hur viktigt det är att vården också hjälper sina patienter att kontrollera midjemåttet.

– Hittills har man tänkt vikt och BMI, men nu kanske man i stället eller både och, borde mäta midjeomfång.

Undersökningen omfattar mer än 650 000 kvinnor och män i flera länder.