Hoppa till huvudinnehåll

Fängelse för Bayern-presidenten Hoeneß

Bild: EPA/Bernd Thissen hoeness

I München avslutades idag den hittills mest spektakulära rättegången mot en tysk skattesmitare. Den tidigare fotbollspelaren och nuvarande presidenten för Bayern München, Uli Hoeneß dömdes till över tre år ovillkorligt fängelse.

Hans klubb Bayern München står färdig för kvartsfinal i fotbollens Champions League, men själv måste han, som det ser ut, börja göra sig färdig för fängelse. Tre år och sex månader ovillkorligt fängelse lyder domen.

Av de skattesmitare som har ställts inför rätta i Tyskland är Bayernpresidenten och den tidigare landslagsspelaren Uli Hoeneß den med mest obetalda skatter. Då rättegången inleddes i måndags utgick man ännu från att hans skatteskuld låg på cirka 3,5 miljoner euro.

Under processens gång har det ändå blivit klart att de obetalda skatterna uppgår till hela 27,2 miljoner.

Fel i självanmälan

Att det nu blev en fängelsedom har ändå inte så mycket med själva skatteskulden att göra. Det som egentligen prövades var om Uli Hoeneß så kallade självanmälan var giltig eller inte.

I Tyskland kan en skattesmitare anmäla sig till skattemyndigheten och på så sätt sona sitt brott. För det krävs ändå att en självanmälan är frivillig, korrekt gjord och att inga uppgifter hemlighålls.

Gällande Hoeneß självanmälan bedömde rätten alltså att så inte var fallet. Försvaret höll fast vid att anmälan var korrekt och att Hoeneß djupt ångrar vad han har gjort. Han har dessutom aldrig gjort sig skyldig till något annat brott och han ska som socialt medveten klubbpresident gjort mycket gott för samhället.

Den bilden av Uli Hoeneß har i alla fall under de senaste dagarna krossats så gott som totalt. Hans fotbollstitlar och karriär inom Bayern München kommer för alltid att överskuggas av de miljontals euro han låtit bli att betala i skatt.

Hoeneß advokat har meddelat att man kommer att överklaga domen. Fotbollsklubben Bayern München ska ännu idag ta ställning till klubbpresidentens framtid.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes