Hoppa till huvudinnehåll

Need for Speed – trögare än tåget

_scene 294d, dino brewster-dominic cooper, msg-select, tobey marshall-aaron paul, need for speed
Tough guys don´t dance - they drive. Aaron Paul och Dominic Cooper vill inte vara varandras wingmen i "Need for Speed". _scene 294d, dino brewster-dominic cooper, msg-select, tobey marshall-aaron paul, need for speed Bild: © DreamWorks II Distribution Co., LLC. All Rights Reserved tobey marshall-aaron paul

Tobey Marshall (Aaron Paul) lever på bensinångor och adrenalin. För att klara livhanken driver han en verkstad och för att trimma nerverna kör han hårt på fritiden. I mer eller mindre lagliga sammanhang. De trogna vapendragarna utgörs av mekanikerna Pete, Benny, Joe och Finn.

Till bilden hör även konkurrenten Dean (Dominic Cooper) som lagt beslag på ex-flickvännen Anita - som råkar vara Petes syster. Det är med andra ord bäddat för trubbel när det drar ihop sig till årets största ”race”.

Det är också bäddat för en elak recension. Något annat kan det inte bli när det gäller en film där handlingen följer mönster så inkörda att det nästan blir hål i bioduken. En film där klichéerna lägger sig som en spikmatta över vägen och där skådespelarnas replikföring stundvis får en Ford Mustang att framstå som livfull.

Efter tio minuter på banan vet man hur det skall gå och sedan är det bara att försöka uthärda de åtföljande 110 minuterna. Som dessvärre inte går särskilt snabbt.

Uppenbara förebilder

I pressmaterialet står det att ”Need for Speed” vill återkalla minnet av 1960 och 70-talens bilfilmer, antagligen i hopp om att tankarna i racerfart skall rusa mot ”Bullit” (1968) och andra samtida genreklassiker.

Varför inte bara vara ärlig och säga: ”vi utgår ifrån ett populärt videospel och eftersom ”The Fast and the Furious” har varit ett vinnande biokoncept så försöker vi spinna vidare på den trenden också”.

Behöver man påpeka att det blivit sämre? På alla plan. Utom möjligen när det gäller ljudeffekterna. De skapar onekligen ett tryck i salen och sänder iväg vibrationer genom bänkraderna på ett sätt som får en att känna det som om man var med i bilen som körs på duken.

När det gäller rollgalleriet gör man inget för att dölja ur vilken källa man öst. Aaron Paul (Breaking Bad) har visserligen en djup röst, men saknar både den muskelkraft och den karisma som hade krävts för att ta upp konkurrensen med Vin Diesels Toretto. Det räcker inte att klä sig likadant och försöka spela på en liknande air av ”tuff ensamvarg”. Även när det gäller det övriga teamets charmfaktor, verkstadens trovärdighet och kampens färggrannhet framstår det här bara som en blek ”Fast & Furious”-kopia.

Om det är uppenbart varifrån man hämtat sin inspiration när det gäller strukturen och persongalleriet så är de övriga hänvisningarna inte direkt subtilare. Varje gång Benny sätter sig i ett flygplan eller i en helikopter tjatar han om att bli kallad ”Maverick”, som om inte titeln varit nog för att blåsa liv i det gamla ”Top Gun”-mottot: ”I feel the need, the need for speed”...

Och på tal om ”speed” blir man verbalt, explicit påmind om att Jan de Bonts actionklassiker ”Speed” (1994) involverade en buss - samtidigt som man i bild bevittnar en ”nära ögat”-scen som involverar en buss. Och tur är väl det så att man bara inte behöver associera på egen hand.

Maskinromantik

När det gäller en film som ”Need for Speed” ligger det nära till hands att anta att primärpubliken är 15-åriga pojkar, antingen i grupp eller på sin första ”date”. Med tanke på sistnämnda alternativ har man klämt in en romantisk sidointrig som involverar en sexig brittisk blondin (Imogen Poots, från bl a ”A Late Quartet”) som råkar kunna allt om bilmotorer.

Men räkna inte med heta sexscener – sådana bjuds det sällan på i dylika sammanhang. När det gäller bilaction är hettan förbehållen svettiga händer på ratten eller ”all over” inoljade plåtkroppar. Här utgörs drivkraften av hämndbegär och lojalitet män emellan. Och när man säger att det tänder till på alla cylindrar så menar man det bokstavligen.

Förutsättningarna för det gamla ”Fast & Furious”-konceptet slogs brutalt sönder i november 2013 när Paul Walker tragiskt avled i en bilolycka – och jag hoppas verkligen att Tobey & co inte är vad som erbjuds i fortsättningen. För då återstår bara att plocka ner Keanu & Sandra från VHS-hyllan och sucka: ”Yes - I certainly do feel a need for ”Speed”...

Såhär ser det ut när man kör hårt 2014:

)

Såhär såg det ut 2001 när förebilden gjorde entre...

)

Den mest uttjatade repliken 1986?

)

Filmen man måste se för att förstå vissa subtila hänvisningar:

)

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje