Hoppa till huvudinnehåll

Pussy Riot försvarar fångars rättigheter

Pussy Riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova.
Pussy Riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova. Bild: EPA/JOERG CARSTENSEN maria aljochina

De tidigare fängslade medlemmarna från aktivistgruppen Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochina, grundar ett center för att försvara fångars rättigheter. Bland annat vill de ge juridisk hjälp till de fångar som blivit illabehandlade i fängelset.

Centret kommer att grundas i den ryska regionen Mordvinien där Tolokonnikova själv avtjänade största delen av sitt fängelsestraff. Av egen erfarenhet säger Tolokonnikova att Mordvinien kanske har det mest skrämmande nätverket av bestraffningsinrättningar.

Tolokonnikova hungerstrejkade flera gånger under sin fängelsetid för att lyfta fram de dåliga fängelseförhållandena.

– Du kan bli misshandlad eller så kan du bli misshandlad till döds utan att någon får reda på det. Allt här är verkligen dåligt och vi hoppas att vi kan göra något åt saken, säger Tolokonnikova till AFP och menar att det här projektet bara vill stödja de mänskliga rättigheterna.

Tolokonnikova och Aljochina dömdes 2012 till två års fängelse för huliganism. De benådades i december förra året.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes