Hoppa till huvudinnehåll

Statsrådet utnämnde ny barnombudsman

Bild: Lehtikuva föräldraförbundet

Tuomas Kurttila har utnämnts till ny barnombudsman. Statsrådet utnämnde Kurttila på torsdagen. För närvarande är Kurttila verksamhetsledare för Finlands Föräldraförbund.

Tuomas Kurttila är magister i administrativa vetenskaper och teologi. Han efterträder Maria Kaisa Aula, som sade upp sig från posten i protest mot de knappa resurser som barnombudsmannens kontor har.

Barnombudsmannens uppgift är att främja barns intressen och tillgodose barns rättigheter. Ombudsmannen utvecklar det samhälleliga beslutsfattandet i ärenden som berör barn genom att till exempel ta initiativ, ge råd och direktiv. Tuomas Kurttila tillträder posten från och med den 1 maj 2014 för en period på fem år.

Tuomas Kurttila var tidigare medlem i Centern, men hoppade över till Socialdemokraterna år 2012.

  • Förbundspennan: Spelregler och handlingsplaner skyddar barn och unga från trakasserier

    Konkreta åtgärder behövs för en säker idrottsmiljö.

    Idag är det på dagen två år sedan den globala och kraftfulla #metoo rörelsen startade. Kampanjen ville bryta tystnadskulturen som förekom kring sexuellt våld och sexuella trakasserier. Ämnet har också lyfts fram inom den finländska idrotten, ännu har dock inte alla idrottsföreningar handlingsplaner för hur man motverkar sexuellt våld och trakasserier. Genom konkreta åtgärder kan vi tillsammans möjliggöra en säker idrottsmiljö för barn, unga och vuxna.

  • Fortums köp av Uniper får kritik: "Varför ska finska staten äga kolkraft?"

    Harry Harkimo ifrågasätter att Fortum köper tysk kolkraft.

    Riksdagsledamot Harry Harkimo (LN) tycker det är tvivelaktigt att det långt statsägda bolaget Fortum köper upp energibolaget Uniper, ägare till många kolkraftverk. På Fortum försäkrar investor relations manager Måns Holmberg att kolkraften ska avvecklas.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes