Hoppa till huvudinnehåll

Underskatta inte livslängden på en pekplatta

En vanlig syn när det handlar om reparationsbehov på en pekplatta. Bild: Yle/Peter Karlberg padda

De flesta har nog koll på vad en pekplatta är för någonting. Betydligt färre känner till att det finns Åboföretagare och elektronikkedjor som reparerar trasiga pekplattor.

En som sysslar med just reparation av pekplattor är Antti Vuohelainen på Turun ATK-huolto och han ser ett ständigt ökande behov av den här typen av reparationsservice.

- Absolut. Användningen av pekplattor kommer ju inte direkt att minska framöver, utan snarare tvärtom. Men många verkar fortfarande tro att en trasig pekplatta inte går att rädda.

Skärmen går lätt sönder

Antti Vuohelainen berättar att priset på reparationen givetvis beror på vilket märke det är på pekplattan och på vilka reservdelar som behöver beställas.

Antti Vuohelainen reparerar bland annat pekplattor. Bild: Yle/Peter Karlberg antti vuohelainen

- Den vanligaste skadan är helt klart att skärmen på pekplattan går sönder. Antingen genom att man tappar pekplattan eller genom att man lägger för tunga saker på plattan. Och när skärmen går sönder brukar oftast även pek- och navigeringsfunktionen sluta att fungera.

Så om din pekplatta går sönder kan det många gånger alltså vara värt att undersöka reparationsmöjligheterna i stället för att direkt beställa eller köpa en ny.

- Man kan söka på nätet efter företag eller personer som reparerar pekplattor eller så kan man vända sig till någon elektronikkedja. Visst kan det också vara så att det kanske är billigare att köpa en ny, men nog är det värt att kolla upp om det verkligen är på det viset.

En väska är aldrig fel

Utöver att inte placera för mycket vikt på eller mot pekplattan menar Antti Vuohelainen att man även bör tänka på att förvara pekplattan på ett bra sätt.

- Framför allt under resor bör man ha en liten väska eller ett fordral som skyddar pekplattan från farliga stötar.

Fotnot: En pekplatta, även kallad surfplatta eller datorplatta är en handdator med pekskärm av typen multi-touch, som styrs med hjälp av fingertopparna.

Läs också