Hoppa till huvudinnehåll

Hjärnan bakom ”snoppselfie”

Nyordet "snoppselfie" väckte en uppmärksamhetsstorm igår. Många spekulerar redan om att nyordet sku få en plats i SAOL år 2015. Bild: Lehtikuva / Montage: Yle snoppselfie

Skandalen kring riksdagsmannen Teuvo Hakkarainen som skickade könsbilder med jobbtelefonen var absurt tragisk på många sätt. Men något roligt fick vi ut av det: nyordet "snoppselfie". Myteriet ringde hjärnan bakom nyordet.

Finland skakades igår av den politiska skandalen om riksdagsmannen Teuvo Hakkarainen som skickat bilder på sitt kön med jobbtelefonen. Det roligaste hände ändå när Hufvudstadsbladet lanserade ordet ”snoppselfie” i en webbartikel om nyheten. Det var ledarskribenten Susanna Ginman som kläckte formuleringen.

- Jag ville översätta finska ”kikkelikuvakohu” och jag kom på ordet ganska snabbt efter att pressmeddelandet om nyheten kom. Jag försökte lansera ordet redan under dagen på redaktionen men jag lyckades inte. Det var först senare på kvällen som en kollega ändrat rubriken i nyheten och tog med ordet.

I grunden ligger ändå ett personligt alkoholproblem och det är inte så roligt. Men det hindrar ändå inte en från att leka med ord.

"Snoppselfie" kul, "snippselfie" mindre kul

Ordet gjorde omedelbar succé på sociala medier och spreds som en löpeld. ”Snoppselfie” hyllas för sitt humorvärde och det har också Susanna fått höra av sina bekanta. Det har inspirerat många att leka med ord och efterlysa formuleringar som ”snippselfie”.

- Det sku vara en helt annan sak om man på riktigt tänker sig en sådan bild. Det sku bli en sån skandal som inte går att jämföra med den här.

SAOL 2015?

Susanna Ginman
Susanna Ginman är chef för ledarredaktionen på Hufvudstadsbladet. Hon lanserade nyordet "snoppselfie". Susanna Ginman Bild: YLE/Seppo Sarkkinen redaktionschef

Det finns redan många på sociala medier som tycker att ordet ”snoppselfie” förlöjligar hela skandalen. Andra tycker att nyheten är så absurd att det inte går att reagera på annat sätt än med humor. Susanna håller med om att det är viktigt att prata om orsaken till skandalen.

- Det är ganska intressant att tänka att den här riksdagsledamoten kan göra nästan vad som helst utan att man höjer ögonbrynen särskilt mycket. I grunden ligger ändå ett personligt alkoholproblem och det är inte så roligt. Men det hindrar ändå inte en från att leka med ord.

En del entusiaster går så långt som att efterlysa en plats för "snoppselfie" i Svenska Akademiens ordlista (SAOL) år 2015. Hur känns den tanken för dig som hittat på uttrycket?

- Det känns stort, skrattar Susanna.

Lyssna på hela intervjun via Arenan.