Hoppa till huvudinnehåll

I skuggan av Tove Jansson

sophia jansson
Att vara släkt med Tove Jansson är både roligt och tungt säger brorsdottern Sophia Jansson. sophia jansson Bild: YLE / Kia Svaetichin sophia jansson

– Tove ville alltid bjuda på någonting då jag besökte henne på ön eller i stan. Oftast var det exotiska konserver som smakade illa. Men jag hade inte hjärta att säga det åt henne, snällt smakade jag på allting. Det är ett av Sophia Janssons barndomsminnen om sin faster Tove Jansson.

Sophia Jansson påpekar ändå att Tove Jansson aldrig blev arg på henne.

– Hon blev säkert arg många gånger under sitt liv, men aldrig på mig!

Både tungt och roligt

Att vara släkt med Tove Jansson är både roligt och tungt säger Sophia Jansson som är konstnärlig ledare på Moomin Characters. Hon menar att det lätt kan bli påfrestande men samtidigt har det gett henne en hel del. Att få träffa intressanta och begåvade människor från olika områden som t.ex. förlagsvärlden, teatern och inom det kommersiella upplever Sophia som otroligt belönande och spännande.

– Men jag vill också vara anonym ibland, och det kan jag ju. Jag kan åka bort någonstans där ingen vet någonting om Tove. Fast det finns ganska få sådana ställen kvar, skrattar Sophia, men vid behov åker jag bort, t.ex. till Thailand där folk inte känner till Tove Jansson så bra.

Var aldrig en lika stor rebell

Sophia säger att hon aldrig upplevt att hon skulle ha gjort någon revolt mot sin familj och släkt.

- Som 19-åring åkte jag iväg och bodde utomlands i 16 år. Så här i efterhand kan man fundera om det var något uttryck för att jag ville komma bort från Janssons. Men jag tror inte det. Jag ville nog bara komma bort från Finland och bo utomlands. Jag var aldrig en lika stor rebell i tonåren som Tove var.

Har kämpat mot muminprylar

Däremot har Sophia i många år försökt kämpa mot att hennes hem skulle bli ett muminhem i den bemärkelsen att hon enbart skulle ha muminprylar hemma. Men nu har hon gett upp kampen.
– Mumin kryper in överallt. Vi har muminmuggar och muminhanddukar och på stugan finns det naturligtvis muminlakan, det har det funnits i 20 år. Det bara kommer fast man inte alls planerar det. Och jag har massor av muminböcker hemma. Jag har ärvt min pappas böcker och så har jag muminserier och Toves vuxenböcker. Jag kanske tre hyllmeter av Tove Janssons böcker i mitt hem.

”Jag är Mumin”

En person som inte nöjer sig med att ha muminböcker och muminprylar i sitt hem utan nästan har förvandlats till en muminfigur är den brittiska barnboks- och manusförfattaren Frank Cottrell Boyce. Han första kontakt med Tove Jansson och mumin var då han just hade fyllt tio år.

– Jag läste boken Trollkarlens hatt (1948) och efter det blev jag aldrig mig själv igen. Boken pratade rakt in i mitt hjärta.
Frank Cottrell Boyce (född 1957) har bl.a. skrivit manus till filmer som 24 Hour Party People, Butterfly Kiss, Welcome to Sarajevo. Han har jobbat med filmregissören Michael Winterbottom (The Road to Guantánamo och Code 43) och Danny Boyle (Trainspotting och Slumdog Millionaire).

Den brittiska barnboks- och manusförfattaren Frank Cottrell Boyce är mycket fascinerad av Tove Jansson. Bild: YLE / Kia Svaetichin frank cottrell boyce

Tove lärde Frank att leva i nuet

Frank säger att det bästa med Tove Janssons litteratur är att hon skriver så vackert och verkligt samtidigt som allting är en saga. Att Tove Jansson lyckas framställa känslor på ett väldigt äkta sätt och att alla kan känna igen sig i hennes berättelser.

– Hon är så bra på att skriva om att vara lycklig. Bara genom att vara en lyckligare människa har du din egen plats i mumindalen. Att leva i nuet är en av de viktigaste sakerna Tove har lärt mig. Men också att du alltid ska försöka vara dig själv och du kan bara vara dig själv om du värderar andra människor.

Trodde Finland var Narnia

Frank berättar att han trodde att Tove Jansson hade hittat på landet Finland. När han var i tonåren förklarade någon snällt att det nog är ett helt riktigt land och pekade till och med ut det på kartan.

– Jag trodde att det var som Narnia, men detta land existerar ju, skrattar Frank.

När Frank träffade sin fru första gången slogs han av att hon både såg ut och betedde sig som Lilla My.

- Jag gifte mig med denna kvinna som påminde så mycket om en av karaktärerna från Mumin. Vi fick sju barn och vi bor i ett likadant hur som mumintrollen. Vi är helt enkelt muminfamiljen!

I år har det gått hundra år sedan Tove Jansson föddes. Ateneums omfattande jubileumsutställning öppnar i Helsingfors i dag.
Sophia Jansson: Toves verk i fara
Ateneum firar Tove Jansson