Hoppa till huvudinnehåll

"Importförbud Rysslands svar på EU-sanktioner"

Hanna Smith. Bild: Lehtikuva rysslandsexpert

Ryssland kan reagera på eventuella ekonomiska sanktioner genom att ställa till förtret för EU-länder. De första reaktionerna kunde vara att utfärda korta importförbud som drabbar små och medelstora företag inom EU, säger forskaren Hanna Smith från Alexanderinstitutet.

- Ryssland kan t.ex sätta stopp för import av finländsk mjölk med motiveringen att den inte motsvarar den standard Ryssland följer. Efter en eller två månader kan Ryssland sedan häva importförbudet, säger Smith.

Enligt Smith kunde Ryssland utfärda kortavariga importförbud också för bland annat kött, ägg eller charkuteriprodukter från EU-länder.

Inte sannolikt att Ryssland stänger av gaskranen

Forskaren Hanna Smith tror att Ryssland kunde göra korta avbrott i export av olja, gas och el som en reaktion på ekonomiska sanktioner. Finland importerar el och naturgas från Ryssland. Enligt Smith är det osannolikt att Ryssland skulle sätta stopp för el- och gasexporten för längre perioder:

- Om Ryssland skulle sluta exportera energi till EU skulle effekten märkas först om tre månader. Alla länder har egna energireserver och därför skulle det här inte vara ett effektivt sätt att svara på eventuella ekonomiska sanktioner, säger Smith.

EU-länderna överväger sanktioner mot Ryssland med anledning av tvisten kring Krim-halvön.