Hoppa till huvudinnehåll

Inga fler turer för Falkö i sommar

Bild: YLE/Nina Bergman falkö

Skärgårdsborna som bor längs Nagu norra ruttområde får i sommar nöja sig med ett fartyg istället för två. Enligt NTM-centralen har servicenivån längs rutten länge varit för hög.

I flera år har m/s Kaita som trafikerade på Rimitorutten också åkt ut till flera holmar längs Nagu norra ruttområde. Men från och med i år kör ett nytt fartyg på Rimitorutten och m/s Isla kommer inte att köra ut till öarna vid Norrskata under sommaren. Det här gäller exempelvis öarna Maskinnamo och Åvensor. Det betyder att det endast kommer att köra ett fartyg på Nagu norra rutt istället för två och det ökar också trafikmängden på rutten.

De som bor på holmarna är oroliga för att servicenivån kommer att sjunka, men enligt Sirpa Vanhala, som är serviceansvarig vid Närings- trafik- och miljöcentralen, återgår nu servicen till rätt nivå efter att flera år varit för hög.

- Servicenivån kommer att vara på den nivå den borde ha varit hela tiden sedan m/s Falkö började trafikera. Vi har haft en överkapacitet på Nagu norra ruttområde, säger Vanhala

Enligt Vanhala har behovet längs Rimitorutten vuxit de senaste åren och man kan därför inte längre motivera att fartyget som sköter den trafiken också ska plocka upp passagerare längs Nagu norra ruttområde.

Men trots att invånarna längs rutten nu får nöja sig med ett fartyg i stället för två ser sommartidtabellen i stort sett ut som i fjol och m/s Falkö kommer inte att köra fler turer. Enligt Vanhala kan man inte utesluta att köerna blir längre i sommar.

- Det kan hända men då måste man kontakta Finferries som ansvarar för rutten. De måste kolla med personerna som bor där vilket behovet är. Jag kan inte ta ställning till det, säger Vanhala

Rederiet ska alltså se till att servicen motsvarar behovet, men vilket ansvar har NTM-centralen att se till att rederierna tar sitt ansvar?

- Vi måste se till att servicenivån håller den nivå vi betalar för. Men att själva turerna passar folkets behov är rederiets ansvar, säger Vanhala.

Färre turer till Åvensor och Maskinnamo i sommar?

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland