Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland i FN: Vi vill inte ha krig

Arsenij Jatsenjuk
Arsenij Jatsenjuk talade till FN:s säkerhetsråd i New York. Arsenij Jatsenjuk Bild: EPA/ANDREW GOMBERT united nations

Den ukrainska premiärministern Arsenij Jatsenjuk vädjade både till FN och till Ryssland att förhindra ett krig, då han i går uppträdde inför säkerhetsrådet i New York. Enligt Jatsenjuk har den ryska aggressionen ingen orsak eller grund.

- Det är totalt oacceptabelt att man på 2000-talet löser en konflikt med pansarvagnar, artilleri och soldater. Ryssland har kränkt en mängd bilaterala och multilaterala avtal som har ingåtts mellan Ukraina och Ryssland, sa Jatsenjuk och höll demonstrativt upp FN-stadgan.

Kerstin Kronvall på plats på Krim

Yle Nyheters Kerstin Kronvall bloggar från Krim i Rysslandsbloggen.


Den ukrainska premiärministern fortsatte med att rikta en fråga direkt till den ryska FN-delegationen:

- Vi önskar ett svar på frågan ifall Ryssland vill ha krig. Som Ukrainas premiärminister - ett land som i årtionden har haft varma och vänskapliga förhållanden med Ryssland - så är jag övertygad om att Ryssland inte vill ha krig, konstaterade Jatsenjuk.

"Vi vill inte ha krig"

- Vi vill inte ha krig och jag är övertygad om att inte heller ukrainarna vill ha det, svarade den ryska FN-ambassadören Vitalij Tjurkin, men menade också att det inte är Ryssland som har satt igång den våldspiral som har gett upphov till utvecklingen i Ukraina. Han försvarade även starkt den utlysta folkomröstningen på Krimhalvön.

Det var den sjätte gången som FN:s säkerhetsråd möttes om krisen den här månaden, men på grund av att Ryssland som permanent medlem har vetorätt i rådet har alla resolutionsutkast hittills bara haft en symboliskt betydelse.

Läs också:

Läs också