Hoppa till huvudinnehåll

Sociala medier en viktig del av bibliotekens vardag

Facebook och Instagram i en iPhone Bild: EPA/ROLF VENNENBREND datorer,facebook,instagram,internet,nätverk,sociala medier,sociala nätverk

Sociala medier har blivit ett viktigt del av kommunikationen på flera fronter idag. En av de instanser som modigt börjat använda sig av sociala medier i sin verksamhet är biblioteken.

En av orsakerna att sociala medier blivit en viktig del av biblioteksarbetet, är att man inom biblioteken har en lång tradition av att använda sig av olika datasystem. Det menar Maria Kronqvist-Berg som i sin doktorsavhandling i informationsvetenskap undersökt samspelet mellan allmänna bibliotek, användare och sociala medier.

De sociala medierna har framför allt hjälpt till att etablera värdefulla nätverk mellan olika bibliotek. Men Facebook, Twitter och bloggar har också blivit populära sätt att nå ut till kunderna om boknyheter och evenemang på biblioteken. Det har också gjort det lättare för kunderna att kontakta biblioteken.

Interaktionen kunde bli bättre

Men samtidigt som man på flera vis varit föregångare inom de sociala medierna, så återstår ännu arbete på den här fronten. Interaktiviteten mellan personalen och användarna kunde bli ännu bättre.

- Bibliotekspersonalen ser det som en naturlig sak att ta i bruk sociala medier, men för kunderna var kopplingen inte lika självklar till en början. De såg framför allt biblioteken som en fysisk plats, och interaktionen med biblioteken på de sociala medierna ansågs inte lika självklar.

Men det räcker inte med att bara skapa plattformer på de sociala medierna. Interaktiviteten kommer inte automatiskt, utan här måste bibliotekspersonalen också uppmuntra användarna att bli aktiva.

- Bibliotekens position som allmänt rum och utrymme för litteratur är stark. Utvecklingen inom biblioteken verkar för tillfället gå mot ett håll där man kombinerar biblioteken med andra serviceformer. Det här är bra, men det är viktigt att betona bibliotekens uppdrag i sådana situationer, så att grunduppdraget, att erbjuda information och litteratur inte går förlorad, säger Maria Kronqvist-Berg.

 • Österbottniska kandidater klara för val

  Listorna slutligt klara först efter 9 mars.

  Kandidatlistorna inför vårens kommunalval är nu klara och valkampanjen kan köra igång på allvar. På vår lista kan du se vem som kandiderar i din kommun.

 • Hangö väntar med svar i tvisten om serviceboendet Nova

  Strid om konkurrensutsättningen vid Nova.

  Stiftelsen för Hangö servicebostäder anser att Hangö begick ett avtalsbrott då staden konkurrensutsatte vården på serviceboendet Nova i fastigheten Torsken. Stadsstyrelsen skulle ge ett svar på en skrivelse som stiftelsen har gjort i ärendet, men väljer nu att vänta och utreda frågan närmare.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Plugga vid ÅA: Musikvetenskap

  Bli kritiker, radioröst, orkesterintendent, festivalproffs.

  Musikvetenskapen vid Åbo Akademi utbildar inte musiker, men ger en bra grund för kritikerskap och administration eller ledning av symfoniorkestrar och musikfestivaler.

 • Åbolands Nation firade 40 år med att vinna Fastlaskiainen

  Studentföreningen ÅsNa tog hem Fastlaskiainen 2017 i Åbo.

  I år fyller Åbolands Nation (ÅsNa) vid Åbo Akademi 40 år. Studentföreningen firade jubileumet på absolut bästa sätt genom att vinna den prestigefyllda pulktävlingen Fastlaskiainen.

 • De vill bestämma i Pargas och i Kimitoöns kommun

  Om en dryg vecka får kandidaterna sina nummer.

  Nu står det klart vilka personer som ställer upp i kommunalvalet i Pargas och i Kimitoöns kommun. Observera att alla kandidater ännu ska granskas av kommunernas centralvalnämnder och att listorna därför ska ses som preliminära.

 • Brasiliansk mittback till FC Inter

  FC Inter förstärker försvaret med backen Alan Henrique.

  Åboklubben FC Inter har skrivit ett ettårigt kontrakt med brasilianska mittbacken Alan Henrique.