Hoppa till huvudinnehåll

"Två timmar om dagen"

I Vasa uppmuntrar man barns rörelse redan i grundskolans lägre klasser. Action Power går ut på att få barn i skolåldern att röra på sig minst två timmar per dag.

Alla som vill får vara med, men fokus ligger barn som rör sig för lite i vardagen. Ett annat syfte är att få barn att pröva på många olika grenar för att sedan kunna välja vilken eller vilka de vill fortsätta med.


- När man till exempel har fått bekanta sig med fotboll några gånger är det mycket lättare att ansluta sig till ett fotbollslag, säger idrottskoordinatorn Jaakko Saarinen.

Vasas ekonomi är mycket anstränd förtillfället. Action Power-verksamheten är tryggad för våren men hur det blir till hösten är fortfarande osäkert.

- Det är spännande tider i Vasa nu men jag litar på skolorna att de vill köpa Action Power även i framtiden, säger Jaakko. Vi måste jobba alla tillsammans så att våra barn blir mera aktiva. Det sker inte automatiskt. Vi måste jobba för det aktivi tillsammans både i skolorna och hemmen.

Hemmen bör involveras

Inom ramen för verksamheten ordnas också olika typer idrottsläger och evenemang för hela familjen. Barn leker allt mindre på egen tid. I stället är det aktiviteter på kvällarna som gäller.

- Vi borde visserligen satsa mera på är idrott mellan klockan 8 och 16, säger Jaakko, men det borde också uppmuntra barn att röra sig mera på egen tid.

Han kastar bollen till föräldrarna.

- De borde uppmuntra barnen att röra sig. Det finns många familjer där föräldrarna idrottar lite och där barnen idrottar lite och där är Action Power väldigt viktigt.

Är idrott en klassfråga? Mer om det i Närbild på måndag kl.20.00 i Yle Fem. Repris torsdag 17.25.

Läs också