Hoppa till huvudinnehåll

Malaysia tror att försvunna planet blev kapat

Malaysias premiärminister Najib Razak höll presskonferens i Kuala Lumpur den 15 mars. Bild: EPA / Mak Remissa malaysia

Malaysiska myndigheter tror att det försvunna passagerarplanet kan ha blivit kapat. Det uppger anonyma regeringskällor för nyhetsbyråerna AP och AFP.

Premiärminister Najib Razak höll på lördagsmorgonen finsk tid en presskonferens där han sade att "alla alternativ är möjliga".

Utredarna är säkra på att planets transpondrar stängdes avsiktligt - troligtvis av någon ombord på planet med flygkunskap. Det skulle tyda på att planet har kapats, men det går inte att bekräfta.

Ny satellitinformation visar att planet styrdes västerut från Malaysia och inte följde sin normala rutt.

Planets flygriktning och flyghöjd ändrades avsevärt före planet helt försvann från radarn. Tidningen New York Times har fått tag på radarinformation från malaysiska armén.

Pilotens hem undersöks

Polisen började också i dag undersöka piloten Zaharie Ahmad Shahs hem, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Enligt polismyndigheterna i Malaysia inledde man husrannsakan efter att premiärministern vid presskonferensen bekräftade att flygplanet möjligtvis med flit ändrade kurs. Poliserna anlände till den 53-årige pilotens hem strax efter att presskonferensen avslutats.

Det är ännu inte känt i fall också 27-årige andrepiloten Fariq Abdul Hamids hem kommer att undersökas.

Hård kritik om informeringen

Olycksutredarna utreder fortfarande var spaningarna efter planet ska koncentreras. Letandet på Sydkinesiska havet har avslutats, sade premiärministern i dag.

Malaysiska myndigheter har fått hård kritik för att informationsgången om planets öde har varit långsamt och dåligt. Enligt premiärminister Razak beror det på att man vill ge säker infomation till anhöriga.

Planet med 239 personer ombord försvann för en vecka sedan, ett par timmar efter start från Kuala Lumpur på väg mot Peking. Flygplanet är en Boeing 777.

Läs också:
Vad hände med Malaysia Airlines Flight MH370?

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes