Hoppa till huvudinnehåll

Om barnuppfostran – tankar på Lill-Skansen

Lemur på skansen
Lemur på skansen Bild: Yle/Alexander Granholm lemur

För ett tag sedan besökte jag Skansen med en 12-, en 9- och en 4-åring . På Lill-Skansen bland alla söta minidjur satt jag och funderade på barnuppfostran.

Det talas ofta om att barn måste få kärlek och gränser. Och av någon orsak koncentrerar man sig alltid på gränserna. Föräldrar nuförtiden lär inte kunna sätta gränser. Men stämmer det? På Lill-Skansen såg jag nästan bara gränser. Över allt kämpade föräldrar med sina barn. Barnen ville inte komma in, inte ut, de vill inte ha mössa och vantar. Smockan, den bildliga, ligger i luften hela tiden då barn och vuxna kämpar. Man håller hårt i sina barn och rycker dem i armen. Man knuffar dem hårdhänt. Man hotar att lämna dem, att mamma blir ledsen. Tröttheten och sorgen trycker i bröstet. På både barn och föräldrar.

Laban är ut i Hangö
Laban är ut i Hangö Bild: Screenshot ur Jag, Laban 1978 fiktion

Så var det för mig också. Jag minns min skräck när min förstfödda son kom hem, prematurbaby efter en månad på sjukhus: Hjälp jag kan ju förstöra det här barnet totalt! Ett så stort ansvar hade jag aldrig förut haft. Jag minns hårda knuffar när han blev lite större och vi båda var hungriga och trötta. Aldrig blir man så arg som på ungar som inte LYDER. Men det är väl klart att barn inte lyder. Det är ju deras enda sätt att säga ifrån.

I barnprogrammet Laban från 1978 beskrivs starkt hur det är att vara barn. Om barnets maktlösa ilska, och hur reglerna ser annorlunda ut för barn och vuxna. Och om hur man löser gräl och bråk.

Marias pappa terroriserar alla vid matbordet
Pappa är en hustyrann Marias pappa terroriserar alla vid matbordet Bild: Screenshot, Yle bildband 1979 1979

Vissa har den uppfattningen att sjuttiotalet lade grunden för en slapp fri uppfostran. Att man skulle se familjen som en demokrati. Barnen skulle få rättigheter, men också förstå sina föräldrar. I programmet Vuxna är också människor behandlas en pappa som beter sig som en hustyrann.

Doris Lessing skriver i första delen av sin biografi Under my skin om hur det är att vara ett litet barn, att bli tvingad att göra något. Det är den boken hon diskuterar i Läslyckor. Med starka bilder av maktkampen mellan barn och föräldrar.

I A Ripple from the Storm (den tredje delen i bokserien Våldets barn) låter Lessing sin huvudperson Martha Quest lämna sitt barn. Martha är uppvaknad kommunist, och har förälskat sig i en annan man, och tänker att det kanske är bra för dottern att slippa de hemska band och problem som varje förälder för över till sina barn. Det är inte bara dåligt samvete, våld, sorg, gnäll om utseende. Nej det är också rasism, åsikter, inskränkthet. Senare förstår Martha att det inte är så. Hon har inte räddat sin dotter för att hon har lämnat henne. Tvärtom, förstås.

Hur skall man få barn att känna sig älskade och lära sig att älska sig själv? Barn är starka och klarar det mesta bara de får mat, famn och värme. Men vilka känslor blir kvar hos barnen? Petra Krantz Lindgren säger i sin uppfostringsbloggg: När du skäller på mig mamma är det svårt för mig att älska mig själv.

Peter Sandström Bild: yle peter sandström

Makten finns alltid i förhållandet mellan barn och vuxna. Inte bara som våld och kroppsaga från 1960-talet. Författaren Peter Sandström har skrivit och talat om hur maktförhållanden övergår i våld i familjer. Och jag tycker hans böcker handlar om oss alla. Inte bara om "den där konstiga" som slår sina barn.

Jag är så glad över mina egna stora killar. De kan vara rasande, arga, hopplösa. Och jag kan bli totalt arg på dem. Men de är sig själv nu. Jag behöver inte mera försöka ändra dem eller försöka att inte påverka dem. De kan försvara sig. Tonårstiden lär vara hemsk, den väntar jag på nu, men just nu känner jag mig mest lättad över att pojkarna börjar vara stora. Nåja kanske de sedan ger ut en bok om en hurudan usel mamma jag varit. I stil med Anna Wahlgren vs Felicia Feldt?

Jag har inte sett curlande föräldrar som inte sätter gränser för att de är för snälla. Vad är curlandet egentligen? Vem curlar? Måste allt bara vara en maktkamp? Och varför måst barn klara av att allt genast? Varför får inte en sjuåring sova i sina föräldrars säng? Eller en tolvåring vilja ha sin mamma med till tandläkaren?

Och min käpphäst: Folk säger att nordiska barn är ohyfsade och ouppfostrade. I så fall beror det väl snarare på att barn, i Finland åtminstone, inte ska ses eller höras. Om man blir påfräst varje gång man t.ex. talar i spårvagnen är det ganska logiskt att bli ohyfsad. Det är inte lätt att vara mamma eller pappa. Men det är faktiskt inte lätt att vara ett barn heller!

Jag gläder mig varje dag åt att jag är en 40-årig kvinna, inte en 8-årig flicka.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påskägg i de vackraste färger och mönster

  Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik?

  Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik? Här får du noggranna instruktioner i äggmålningens grunder. Men man kan också göra det lätt för sig och bara måla på äggen med vattenfärger.

 • Påskbrasor i Österbotten

  I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor.

  I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor. Viktigast är kanske att ha den största brasan så att invånarna i grannkommunen blir avundsjuka.

 • Mat med mersmak: Urbenad lammstek

  En fin lammbit som benas ur och fylls med godsaker.

  I Mat med mersmak används igen fina råvaror. En fin lammbit som benas ur och fylls med allehanda godsaker och äts med potatisgratäng.

 • Behind the scenes of 16

  Kultserie med musik om ungdomar och lärare i nionde klass.

  Serien 16 blev superpop bland finlandssvenska unga. Följ med bakom kulisserna och hör mera om de som var med. Bland andra var alla fyra medlemmarna i Fork urpsrungligen i 16.

 • "Felix och Nenne" minns tv-serien 16 med värme

  Kasper Ramström och Silva Lillrank blev idoler 1993.

  Kärleksbrev, kravallstängsel och kultstatus. Kasper Ramström och Silva Lillrank är fortfarande häpna över att serien 16 blev så stor.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Påskpynt med Jesu död och uppståndelse

  Påsk på 1980-talet

  Här får vi se ett barnprogram från 1980-talet som behandlar påsken. Påsktraditioner, mat, äggmålning och Jesus död och uppståndelse är det som tas upp.

 • Böj och töj dig i form

  Gympa framför TV:n och medan du städar

  Jumppa framför TV:n och medan du städar med Berit och Marianne.

 • Må så gott och ha det bra!

  Är ni frisk? Mår ni gott?

  Är ni frisk? Mår ni gott? Hurudan kondition har ni? En förbättringskur med hjälp av ett träningsprogram kan alla genomföra. Följ Ståla i flera avsnitt och lär er hur ni kan komma i bättre fysisk form.

 • Mauri Antero Numminen sjunger provokativ underground och trallvänliga barnlåtar med en karaktäristiskt gnällig röst

  Den tvåspråkiga artisten provocerar och gläder!

  Mauri Antero Numminen har sjungit barnvisor och sånger som Rundradion förbjudit, jagat bort en hel cirkussamling publik med sin maskinmusik och charmat människor världen över. M.A. Numminen har ofta sjungit och uppträtt på svenska. Här får du se och lyssna på hans speciella röst och finurliga svenska texter.

 • Moskvafreden 1940

  Det blev också bara en tillfällig fred.

  Den 13 mars 1940 slöts Moskvafreden, med svåra fredsvillkor. Det blev också bara en tillfällig fred.

 • Reportage från vinterkriget

  Nyhetsrapport om att 16 städer i Finland har blivit bombade.

  Torsdagmorgon den 30 november 1939 flög bombplan in över Finland från Sovjetunionen. Och vinterkriget bröt ut.

 • Helsingfors under vinterkriget

  En inblick i livet vid hemmafronten.

  Hur var det att leva i huvudstaden Helsingfors under vinterkriget? Vi får en inblick i livet vid hemmafronten i dessa ljudklipp om bombningar, mörkläggning, fönsterglas och första hjälp.

 • Tove Jansson läser ur Det osynliga barnet

  Novellsamlingen pekar framåt mot mer allvarliga muminböcker.

  I Tove Janssons novellsamling Det osynliga barnet (1962) behandlas många negativa känslor som avund, förlust, sorg och ensamhet.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Hong Kong-influensan 1969

  Var denna influensa en allvarlig fara för allmänheten?

  I aktualitetsmagasinet Zoom diskuteras Hong Kong-influensan. Var denna influensa en allvarlig fara för allmänheten? Fältläkare Harald Blomqvist beskriver situationen inom armén, vid Dragsviks brigad.

 • Galna ko-sjukan

  Europa skakas av köttskandal på 1990- talet

  I mitten av 1990-talet skakades Europa av en köttskandal. Man märkte att sjuka kor som använts till föda smittade människan. Galna ko-sjukan eller BSE var speciellt förekommande i Storbrittanien och Irland.

 • Ebolaviruset dödar och skrämmer

  Också västerlänningar avled 2014.

  Före 2014 dök nyheter om otäcka enstaka epidemier av ebolafeber i Afrika upp nu och då, t.ex. i Zaire 1995. Men ebolaepidemin i Västafrika 2014 spreds sig rapidartat och också västerlänningar avled. Då steg rädslan och viljan att lära sig något om ebola också i Europa och Väst.

 • Aids kommer till Finland

  1983 fick Finland sitt första aidsfall.

  1983 fick Finland sitt första aidsfall. Hur påverkades människors attityder till de homosexuella och folk fån andra länder i och med aids?

 • Tuberkulosen fördelar sig orättvist i samhällsklasserna 1968

  Vägen tillbaka efter en sjukhusvistelse kan vara lång.

  Finland hör till de västliga länder som ännu 1968 har relativt många tuberkulosfall. Sjukdomen koncentrerar sig ofta till dem som har det socialt sett svårast. Och vägen tillbaka till ett normalt arbetsliv efter en sjukhusvistelse kan vara lång.

 • Tre långa år – samhällsdrama om brott och straff

  Att komma till samhället efter ett fängelsestraff

  I dramat Tre långa år med manus av Claes Andersson och regi av Åke Lindman dryftas sociala frågor och vad som händer när du blir stämplad för livet. Familjen Ekholm har det knapert, men det går ändå. Tills allt rasar samman när Sven sätter sig i bilen efter en fotbollsmatch och några öl.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • "Han kommer i morgon" om samlevnad, alkoholism och ensamhet

  Sonja behöver sprit under sina ensamma veckor.

  Sonja är en heltidsarbetande mor, och hennes man jobbar som långtradarchaufför. Från sina långa resor hämtar han hem mycket sprit som Sonja behöver under sina ensamma veckor. Carl Mesterton behandlar ensamhet och alkoholism i sin serie Samlevnad.

 • Grottan - kultfilm från 1970

  Musik av Wigwam och manus av Claes Andersson.

  Grottan är en kultfilm från 1970, med musik av Wigwam, manus av Claes Andersson, regi av Åke Lindman och med Ronnie Österberg i huvudrollen.

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

Nyligen publicerat - Arkivet