Hoppa till huvudinnehåll

Rädslan håller grottdykarna vid liv

Mia Pietikäinen Bild: Yle/Marina Helenelund mia pietikäinen

Dykning har varit på tapeten den senaste tiden på grund av de tragiska olyckorna i Norge och också i Finland. Mia Pietikäinen är teknikdykare och dyker i djupa grottor med tung utrustning. Hon samtalar med Bettina om vad det var som fick henne att börja dyka och om vad som får henne att dyka ner till 150 meters djup.

Det var rädsla som fick Mia Pietikäinen att börja dyka. När hon var fyra år höll hennes mamma på att drunkna och då tänkte hon att det måste finnas något förskräckligt under vattenytan. Den skrämmande upplevelsen i barndomen gjorde att hon ville lära sig dyka för att komma över sin rädsla.

- Jag såg att mamma kom upp till ytan och sjönk ner igen, kom upp och sjönk ner, och jag förstod att det finns något hemskt där under ytan, säger Mia.

Förändrade livet

Mia började dyka för tolv år sedan. Hon tog dykarcertifikat i Thailand på en semesterresa och den första upplevelsen var så fantastisk att hon bestämde sig för att dykning ska bli hennes yrke. När hon kom hem från den resan hyrde hon ut sin bostad, packade sin väska och reste iväg.

- Känslan jag upplevde under ytan var otrolig, säger Mia. Jag kände mig fri och jag kunde andas.

Grottdykare

Nuförtiden är Mia både dykinstruktör och grottdykare. Hon säger att hon förstår människor som tycker att det är vanvettigt och onödigt att dyka i grottor, framförallt efter de olyckor som hänt på sistone.

Mia Pietikäinen säger att det inte är så farligt som det verkar. I Finland har ungefär 80 dykare dött under de senaste 30 åren. Av dem är endast 10 procent teknikdykare och alla inte ens grottdykare.

- Dykning är väldigt intressant och där finns mycket att hämta, säger Mia. Det är synd att det tas upp i media bara i samband med dessa tragiska olyckor. Ryktet blir förstört i onödan.

I Finland finns det ca 40 000 som har dykning som hobby och av dem är endast 500-1000 teknikdykare. Resten sysslar med sportdykning där riskerna är mycket mindre.

Teknikdykning

Mia sysslar med djupa grottdykningar men vill inte gärna skryta med hur djupt hon dykt.

- Som instruktör och rollmodell vill jag inte ge bilden av att det viktigaste är hur djupt man dyker, säger Mia.

Mia dyker regelbundet ner till över 150 meters djup. Det är ett djup som fordrar extrem försiktighet och färdighet och man måste veta vad man gör. Mia har dykt i grottan i Norge där två finländare omkom tidigare i vintras och hon skulle dyka där igen om det var möjligt med hänsyn till de omkomna och med respekt för deras anhöriga.

Att få dyka i grottor där ingen annan tidigare varit är en del av charmen med grottdykning. Mia säger att det inte är ett självändamål. Det fantastiska är naturen under vattenytan, säger hon. En del njuter av fjällvandringar, andra av bergbestigning, det är i stort sett samma sak.

- Jag njuter av undervattensmiljön, säger Mia. Där är tyst och lugnt och underbart vackert.

Mia har nyligen kommit hem från södra Kina där hon dykt med en internationell dykargrupp i en grotta där man aldrig dykt förut. De samarbetar med de kinesiska myndigheterna med ett projekt där de utforskar undervattensfloder och grottor för eventuell framtida dykningsturism.

Skolningen i teknikdykning är mycket krävande. Uthålligheten testas både fysiskt och psykiskt och är oerhört påfrestande. Dykning med tung utrustning är mycket teknisk. Man har med sig tre datorer, och närmare 200 olika delar hör till utrustningen som väger 300 kg.

Mia säger att man aldrig får bli för självsäker och tro att man kan allt, man måste ha en sund respekt för miljön där nere.

Bild: Yle/Marina Helenelund mia pietikäinen

- Sist och slutligen är det rädslan som håller oss vid liv, säger Mia.

Övriga gäster i programmet är bronyn Oskar Westerlund, arrangör för Finlands första bronykonvent som ordnas i juli i Helsingfors, och artisten Riki Sorsa som uppträder med ny musik på finska.

Programmet sänds måndagen den 17 mars kl 21.00 på Yle Fem och kan efter sändningen ses på Arenan.