Hoppa till huvudinnehåll

Kränkt för att han talade ryska

Sergei Trofimov
Det finns över sjuttiotusen ryskspråkiga i Finland. Många blir utsatta för vardagsrasism. Sergei Trofimov Bild: Privat sergei trofimov

I Finland bor det över 70 000 ryskspråkiga personer. Sergei Trofimov är en av dem som fått utstå vardagsrasism på grund av sitt ursprung.

Att vara ryskspråkig i ett Finland som varken har glömt vinterkriget eller kalla kriget kan vara svårt. Sergei Trofimov kom till Finland tre år efter att Sovjetunionen som stat hade tagit sitt sista andetag. I dag bor han i Raseborgsregionen och ser sig själv som finlandssvensk.

Vinterkriget ligger ganska djupt inrotat i den finländska själen.

- Då jag kom hit var allting nytt och man måste bekanta sig med allt det nya. Då kunde jag endast säga skål och hejdå på svenska, säger Trofimov.

Han har aldrig känt sig hotad på grund av sitt ursprung, men en och annan blick eller rasistisk kommentar har han fått höra.

- Jag vill inte kalla det rasism, för mig är rasism mycket värre. Då jag talar i telefon på gatan kan man få några underliga blickar och ibland har jag hört att någon säger ”satans rysse” bakom ryggen på mig. Vinterkriget ligger ganska djupt inrotat i den finländska själen.

Sonen blev utsatt i skolan

Själv tycker Trofimov att det är obehagligt att höra kommentarerna, men han har slutat att bry sig. Men då hans son blev utsatt för rasism i Seminarieskolan i Ekenäs kände han sig tvungen att agera.

- Då kriget i Tjetjenien bröt ut sade en av lärarna på lektionen att ryssar är dumma i huvudet. Min pojke var den enda ryskspråkiga i klassrummet och han tog det hårt och kom nästan gråtandes hem.

Sergei Trofimov tog då saken i egna händer och talade med skolan och ringde upp tidningen Västra Nyland för att berätta vad som hade hänt.

De tror att alla är elaka och dumma i huvudet och att vi bara vill strida och kriga med finländarna

- Jag ville inte att det skulle upprepas. Folk i Finland måste förstå att vi lever i ett annat tidevarv. Man kan ha grannar som kommer från flera olika länder. Världen blir bara mindre och mindre.

Okunskap föder fördomar

Som så mycket annat handlar rasismen i Finland om att människor inte förstår sig på varandra och om en okunskap om andra kulturer enligt Trofimov.

- Det är ofta vanligt folk som säger rasistiska saker. De förstår sig inte på ryssar. De tror att alla är elaka och dumma i huvudet och att vi bara vill strida och kriga med finländarna. Men det är inte så. Vi ryssar är mycket öppna människor, vi tycker om att träffas och bjuda in våra vänner på lite sång och skratt.

Nu kan också du lyfta fram rasistiska kommentarer som du själv eller någon annan har fått utstå. Det gör du genom att på Twitter, Instagram eller Facebook använda dig av hashtaggen #rasismfinns så synliggör vi dem på svenska.yle.fi.

Läs också