Hoppa till huvudinnehåll

Krim: 95,5 procent ja

Jublande proryska ungdomar på Lenintorget i Simferopol
Jublande proryska ungdomar på Lenintorget i Simferopol på söndagskvällen. Jublande proryska ungdomar på Lenintorget i Simferopol Bild: EPA / Hannibal Hanschke krim

De Moskvavänliga lokalmyndigheterna på Krim hyllade på söndagskvällen folkomröstningen om anslutning till Ryssland som en succé och meddelade att man gärna ger goda råd till andra regioner i världen som vill lösgöra sig.

Den officiella siffran för valdeltagandet angavs till 82,71 procent.

Krims premiärminister Sergej Aksionov sade att omkring 40 procent av krimtatarerna hade röstat.

Enligt de preliminära resultaten röstade över 95 procent för att halvön blir en del av Ryssland.

Enligt valkommissionens ordförande Michail Malysjev har det inte inkommit ett enda klagomål mot valproceduren och valförrättningen.

Informationsministern Polonskij sade att Krim är redo att ge Skottland och Katalonien goda råd om hur man ordnar folkomröstningar. Både Skottland och Katalonien planerar folkomröstningar i höst om frigörelse från moderländerna Spanien respektive Storbritannien.

Aksionov sade att lokalparlamentet på Krim ska sammanträda på måndagsförmiddagen för att stadfästa resultatet av folkomröstningen. På eftermiddagen ska en delegation från parlamentet resa till Moskva för att diskutera en anslutning till Ryssland och formellt begära medlemskap i Ryska federationen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes