Hoppa till huvudinnehåll

Veterinär: Hundkörkort bra idé

Veterinär Beatrice Cleve anser att vissa för lätt anmäler grannens hund till djurskyddet. Bild: YLE/Christoffer Gröhn beatrice cleve

Veterinär Beatrice Cleve anser att ett hundkörkort behövs för att minska på hundattackerna i Helsingfors. Enligt polisen har det under det här året skett tiotals attacker i huvudstadsregionen där hundar har anfallit andra hundar eller människor. Polisen anser att mängden är stor.

- Det är ingen dålig idé med ett hundkörkort. Vissa hundar är så välskolade att de kan vara lösa, men det känner ju inte omgivningen till. Vanlig hänsyn till omgivningen och till människor behövs också. Det är förstås också en kostnadsfråga och frågan är vem som ska upprätthålla systemet, säger Cleve.

Tanken med ett körkort för hundägare är att man innan man köper en hund ska gå en kurs för att lära sig att ha makten över djuret. Exempelvis i Tyskland får man inte ha vissa hundraser om man inte har genomgått ett prov.

- Orsaken till hundattackerna är att fel människor har fel sorters hundar. Vilken hund som helst kan givetvis vara aggressiv, men det är farligare om en kamphund är det än en liten chiahuahua. En kamphund skaffas ofta för att ha som en maktsymbol och då är de potentiellt farliga, säger Cleve.

En hund som lämnas ensam skäller för att kalla på flocken. Bild: Reuters TV hund

Vill inte svartlista

Cleve förespråkar inte att vissa hundraser svartlistas. Till exempel staden Berlin har svartlistat amerikansk pitbullterrier, amerikansk staffordshireterrier, bullmastiff, bullterrier, dogo argentino, spansk mastiff, fila brasileiro, mastiff, napolimastiff och tosa inu.

- Jag förstår inte varför vissa raser finns på listorna. De flesta uppfödare är noga med till vilka de säljer. Men sedan kan man förstås hämta hundar varifrån som helst. Det enda som krävs är att den ska vara vaccinerad, mikrochipad och ha pass. Här kunde man kräva tillstånd för att importera, men jag är inte tjänsteman och har svårt att säga exakt hur det skulle fungera. Jag är i alla fall inte för att förbjuda raser, säger Cleve.

Cleve säger att orsaken till att hundar attackerar är att de känner sig otrygga.

- De har ingen riktig ledare och vet inte sin plats i flocken. Men ägaren ska vara ledaren och hunden ska lyda den.

"Tröskeln för att göra djurskyddsanmälan för låg"

Största delen av de djurskyddsanmälningar som gäller hundar i Helsingfors beror på ensamma hundar som skäller och ylar i en tom lägenhet. Cleve är bekant med fenomenet.

- Det är ingen lycklig hund som ylar, men anmälan görs inte alltid av djurhänsyn. Många har väldigt låg tröskel och så fort som en hund skäller hos grannen så tål man inte ljudet och gör en anmälan.

Varför skäller en hund inne i en lägenhet?

- Jag tycker det är okej att en hund reagerar om någon rör sig och markerar att här är jag. Men hundar lämnas ofta ensam för länge och hunden är ett flockdjur. Om den inte känner sig trygg så ropar den efter sin flock under dagen. Det är inte läge att ta en hund om den ska vara ensam varje dag i tio timmar. En vuxen hund som är tränad till det klarar av det, men man kan inte ta en valp under sommaren och sedan lämna den ensam under hösten.

Cleve anser inte att storleken på lägenheten har någon betydelse för en hund.

- En hund som mår bra och har tillräcklöigt att göra behöver inte springa omkring hemma. Men det behövs utrymme för att hunden ska kunna öva att vara ensam. Det behövs en sådan lägenhet som gör att hunden kan avskärmas från ägaren.

Är det okej för en hund att bo i en tjugo kvadratmeter stor etta i centrum av Helsingfors?

- Man behöver inte ta en dansk dogg då men en liten hund kan bra bo i en etta.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen