Hoppa till huvudinnehåll

FSL: Det viktigaste är ett långt sommarlov

Christer Holmlund, förbundssekreterare på Finlands Svenska Lärarförbund.
Christer Holmlund, förbundssekreterare på Finlands Svenska Lärarförbund. Bild: YLE/ Moa Mattfolk christer holmlund

Christer Holmlund är förbundssekreterare på Finlands Svenska Lärarförbund. Han tycker att det fungerar bra med den tidpunkt sommarlovet har nu. Men visst kan man utreda den här frågan igen, säger han.

Det är näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) som än en gång föreslår att skolornas sommarlov flyttas tre veckor framåt, så att det börjar vid midsommar och slutar den sista augusti. Hans motivering är att turismsäsongen inte skulle avbrutas så abrupt redan i mitten av augusti.

- Ibland har jag funderat på att man skulle svänga på argumentationen: turistföretagarna får ju också en längre säsong om vi håller det som det nu är. Då har man en finländsk turism hela juni, medan man i juli-augusti får flera människor från andra länder, till exempel Mellaneuropa. Förslaget nu skulle ju komprimera turistsäsongen till bara juli och augusti, säger Christer Holmlund på Finlands Svenska Lärarförbund.

Vilka är de viktigaste argumenten ur en lärares synvinkel för att sommarlovet ska börja i månadsskiftet maj-juni?

-Det bygger ju på en lång tradition. Maj är en månad då eleverna börjar vara skoltrötta och lärarna kanske har bränt det bästa krutet. Det här gör att man befarar att början av juni skulle vara en ineffektiv undervisningsperiod. Jag tror att det viktigaste ur både lärarnas och elevernas perspektiv är att vi bibehåller en lång ledighet under sommaren, då man hinner ladda batterierna inför ett nytt läsår.

Så du är inte helt främmande för att skjuta fram sommarlovet?

- Helt främmande är jag inte, men det är väldigt svårt för mig att se att vi faktiskt skulle genomföra det. Kanske vi måste utreda det här ännu en gång, men det här är ju en årligen återkommande diskussion och det verkar inte finnas ett brett samhälleligt stöd för att flytta sommarlovet.

Läs också:
Minister Vapaavuori vill flytta sommarlovet
Flyttat sommarlov skapar trötthet